Pieczony filet z indyka

Ewelina
Obiad
12.11.2014 10:18
Pieczony filet z indyka

Przepis

Filet z indyka

Dzisiaj polecam smaczną roladę z indyka. Roladka wychodzi bardzo soczysta, dodatek warzyw zdecydowanie ożywia smak.

Faszerowany filet z indyka

Składniki:

700g fileta z indyka

pół pora (opcjonalnie łodyga selera naciowego)

1 marchewka

4 plastry szynki wieprzowej

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

łyżka majonezu

łyżka musztardy

przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Wykonanie:

Mięso rozkroić tak, by powstał duży płat. Rozbijamy go lekko, nacieramy solą i pieprzem, jedną stronę smarujemy majonezem i musztardą. Marchew i por (lub seler) gotujemy 5 minut. Por kroimy na pół, marchew na 4 części (seler na 2-3 części). Szynkę układamy na posmarowanym filecie, na szynce układamy marchew i por lub seler. Całość obsypujemy natką. Mięso zwijamy w roladę, można obsypać ziołami prowansalskimi. Można obwiązać nicią, ja zawinęłam całą roladę w folię do pieczenia, końce związałam i dodatkowo roladę przewiązałam sznurkami, aby nie straciła kształtu. Roladę umieszczamy w brytfance (u mnie keksówka), podlewamy szklanką wody i pieczemy około 60 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu roladkę odstawiamy na 10 minut, później można porcjować. Można podawać na zimno np. z sosem majonezowym. U Nas zniknęła jeszcze ciepła :)

Do rolady można podać surówkę z marchewki z pomarańczą. Smaczna, lekko słodka surówka o intensywnym kolorze w sam raz do obiadu. Szybka i prosta w przygotowaniu.