Tort piernikowy z masą serową

Ewelina
Ciasta
08.12.2014 18:06
Tort piernikowy z masą serową

Przepis

Biszkopt:

4 jajka

3/4 szkl cukru

1/2 szkl mąki ziemniaczanej

1/2 szkl mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki przyprawy do piernika

2 łyżki kakao

Masa serowa:

1/2 kostki masła

1/2 szkl mleka

1 szkl cukru

1c.waniliowy

1 kg serka z wiadereczka

pomarańcza

4 jajka

1 duży budyń waniliowy

Polewa:

tabl. gorzkiej czekolady

2 łyżki masła

cukrowe dekoracje

Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Gdy będzie szklista dodawać po jednym jajku. Wszystkie suche składniki przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką. Biszkopt upiec w tortownicy (21cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na 3 blaty.

Masa serowo-pomarańczowa: W większym rondlu rozpuścić masło i cukry. Dodać ser, rozbełtane jajka. Podgrzewać cały czas mieszając aż zacznie bulgotać. Dodać skórkę startą z pomarańczy i budyń rozdrobniony w mleku. Mieszać do czasu aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia.Blaty biszkopta nasączyć sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Najniższy blat ułożyć na duży talerz/paterę, nałożyć obręcz tortownicy, wylać 1/3 część masy. Czynność powtórzyć. Górną warstwą ma być masa serowa. Ostudzić.

Polewa: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i wymieszać do jego rozpuszczenia. Polać tort i udekorować kolorowymi cukrowymi ozdobami.