Przepis
Shorba - arabski kociołek
Dzisiaj na obiad polecam shorbę.
Shorba to potrawa jednogarnkowa, jedna porcja shorby spokojnie wystarczy za cały obiad. Shorba należy do tych potraw, które są łatwe, szybkie i sycące. I można do niej dodawać wszystko, w zależności od upodobań lub zawartości lodówki.
Shorba - arabski kociołek
Składniki na 4 porcje:
2 cebule
0,5 kg mięsa (wołowiny, kurczaka lub baraniny - można je pomieszać, w kuchni arabskiej nie występuje wieprzowina)
1 papryka czerwona
2 pomidory
1 średnia cukinia
1 marchewka
2 duże ziemniaki
garść drobnego makaronu, np. nitki
2 łyżki przecieru pomidorowego
kawałek selera
przyprawy: sól, pieprz, cynamon, kolendra (lub natka pietruszki), mięta
Wykonanie:
Mięso kroimy w drobne paseczki, podsmażamy z cebulą, podlewamy lekko wodą i dusimy kilkanaście minut. Pomidory blanszujemy, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy solą, pieprzem, cynamonem i dodajemy przecier. Paprykę kroimy w paseczki, cukinie w grubszą kostkę (wraz ze skórką), ziemniaki, seler i marchew w kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa, zalewamy 2 litrami wody i gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy makaron, przyprawiamy miętą i kolendrą. Smakuje wyśmienicie!