Zupa - arabski kociołek

Ewelina
Zupy
12.11.2014 10:28
Zupa - arabski kociołek

Przepis

Shorba - arabski kociołek

Dzisiaj na obiad polecam shorbę.

Shorba to potrawa jednogarnkowa, jedna porcja shorby spokojnie wystarczy za cały obiad. Shorba należy do tych potraw, które są łatwe, szybkie i sycące. I można do niej dodawać wszystko, w zależności od upodobań lub zawartości lodówki.

Shorba - arabski kociołek

Składniki na 4 porcje:

2 cebule

0,5 kg mięsa (wołowiny, kurczaka lub baraniny - można je pomieszać, w kuchni arabskiej nie występuje wieprzowina)

1 papryka czerwona

2 pomidory

1 średnia cukinia

1 marchewka

2 duże ziemniaki

garść drobnego makaronu, np. nitki

2 łyżki przecieru pomidorowego

kawałek selera

przyprawy: sól, pieprz, cynamon, kolendra (lub natka pietruszki), mięta

Wykonanie:

Mięso kroimy w drobne paseczki, podsmażamy z cebulą, podlewamy lekko wodą i dusimy kilkanaście minut. Pomidory blanszujemy, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy solą, pieprzem, cynamonem i dodajemy przecier. Paprykę kroimy w paseczki, cukinie w grubszą kostkę (wraz ze skórką), ziemniaki, seler i marchew w kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa, zalewamy 2 litrami wody i gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy makaron, przyprawiamy miętą i kolendrą. Smakuje wyśmienicie!