Przepis
Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:
Spód ciasteczkowy:
300g herbatników z mleczną czekoladą
60g miękkiego, niesolonego masła
Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego lub zwykłego twarogu, zmielonego dwukrotnie
250g serka mscarpone
150g drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
400g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
175ml naturalnego jogurtu greckiego
Polewa:
200g białej czekolady
1/2 – 2/3 szklanki kremówki (w zależności od tego, jak gęstą chcecie polewę)
2 -3 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w żelu (opcjonalnie)
Dodatkowo:
żurawina do dekoracji
Wykonanie:
Ciastka na spód pokrusz i wymieszaj z miękkim masłem (najprościej zrobić to w blenderze). Tak przygotowaną masą wyłóż dno tortownicy. Odstaw.
Twaróg oraz serek mascarpone umieść w misie miksera, dodaj cukier i zmiksuj.
Cały czas ucierając, dodawaj stopniowo jajka i mieszaj, aż całość dobrze się połączy.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj łyżką z jogurtem, upewniając się, że nie ma grudek. Tak przygotowaną pastę dodaj do masy serowej i zmiksuj dokładnie.
Na koniec wmieszaj do masy przestudzoną, roztopioną czekoladę.
Masę wylej na przygotowany wcześniej spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez godzinę. Wystudź całkowicie w uchylonym piekarniku, po czym włóż do lodówki na 2 – 3 godziny.
Schłodzony sernik udekoruj polewą i owocami.
By przygotować polewę, posiekaj czekoladę i roztop ją w kąpieli wodnej. W międzyczasie podgrzej kremówkę i wymieszaj z barwnikiem. Połącz kremówkę z roztopioną czekoladą, wystudź i tak przygotowaną polewą udekoruj sernik. Na wierzch wyłóż żurawinę obtoczoną w cukrze.
Dekorację możesz oczywiście pominąć lub dowolnie dostosować do własnych upodobań.
Smacznego :)