Sałatka z pora z rodzynkami

Ewelina
Sałatki
12.11.2014 10:34
Sałatka z pora z rodzynkami

Przepis

Sałatka z pora z rodzynkami

Por pochodzi z rodziny czosnkowatych, uprawiany był w celach konsumpcyjnych już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Do polski przywędrował w średniowieczu. Por jest bogaty w witaminy A, C, E i B6, zawiera fosfor, wapń, potas, magnez i kwas foliowy, dobrze wpływa na układ odpornościowy i oddechowy, działa bakteriobójczo. Świetnie smakuje surowy i gotowany, jest wspaniałym dodatkiem do surówek i sałatek.

U mnie dzisiaj pyszna słodko-kwaśna sałatka, lekka i łagodna. Pora można sparzyć wrzątkiem, dzięki czemu straci swój ostrzejszy smak. Sałatka po przyrządzeniu powinna postać minimum godzinę z lodówce, by smaki się przegryzły.

Sałatka z pora z rodzynkami

Składniki na około 4 porcje:

1 por

2 jajka

puszka kukurydzy

2 ogórki kiszone

2 jabłka

garść rodzynek

2 łyżki majonezu

przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:

Por kroimy w półksiężyce i na kilka minut zanurzamy we wrzątku. Odcedzamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Ogórki kiszone i jabłka kroimy w kostkę, dodajemy odsączoną kukurydzę, przestudzony por i jajka pokrojone w kostkę. Przyprawiamy, dodajemy rodzynki i mieszamy z majonezem. Wkładamy do schłodzenia do lodówki.