Przepis
Sałatka z pora z rodzynkami
Por pochodzi z rodziny czosnkowatych, uprawiany był w celach konsumpcyjnych już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Do polski przywędrował w średniowieczu. Por jest bogaty w witaminy A, C, E i B6, zawiera fosfor, wapń, potas, magnez i kwas foliowy, dobrze wpływa na układ odpornościowy i oddechowy, działa bakteriobójczo. Świetnie smakuje surowy i gotowany, jest wspaniałym dodatkiem do surówek i sałatek.
U mnie dzisiaj pyszna słodko-kwaśna sałatka, lekka i łagodna. Pora można sparzyć wrzątkiem, dzięki czemu straci swój ostrzejszy smak. Sałatka po przyrządzeniu powinna postać minimum godzinę z lodówce, by smaki się przegryzły.
Sałatka z pora z rodzynkami
Składniki na około 4 porcje:
1 por
2 jajka
puszka kukurydzy
2 ogórki kiszone
2 jabłka
garść rodzynek
2 łyżki majonezu
przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Por kroimy w półksiężyce i na kilka minut zanurzamy we wrzątku. Odcedzamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Ogórki kiszone i jabłka kroimy w kostkę, dodajemy odsączoną kukurydzę, przestudzony por i jajka pokrojone w kostkę. Przyprawiamy, dodajemy rodzynki i mieszamy z majonezem. Wkładamy do schłodzenia do lodówki.