Przepis
Babkę robię w wersji marmurkowej, jednak można pominąć część kakaową i upiec ją tylko w wersji podstawowej, wtedy zamiast olejku rumowego polecam śmietankowy.
Składniki:
5 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki ziemniaczanej
0,5 szkl. mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny
1 olejek rumowy
3 łyżki kakao
1 polewa z czekolady deserowej
1 polewa z białej czekolady
2 łyżki tartej bułki
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do schłodzenia.Jajka ubijamy z cukrem na kogel mogel tak długo, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Oba rodzaje mąki przesiewamy przez sito i dodajemy do masy jajecznej. Dosypujemy cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wlewamy pół buteleczki olejku. Cały czas miksując wlewamy powoli rozpuszczoną margarynę ( może być ciepła, ale nie gorąca, bo inaczej masa się zwarzy). Ucieramy całość jeszcze chwilę.
Formę do babki smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy połowę ciasta.
Do pozostałej połowy dodajemy kakao i ucieramy na gładką masę. Masę kakaową wylewamy równomiernie na białą masę. Następnie delikatnie robimy esy floresy w cieście przy pomocy widelca.
Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godzinę, aż do tzw. suchego patyczka.
Polewy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i wylewamy naprzemiennie na ostudzone ciasto.
Smacznego!