Babka marmurkowa

Krzysztof
Przepisy
01.12.2014 22:03
Babka marmurkowa

Przepis

Babkę robię w wersji marmurkowej, jednak można pominąć część kakaową i upiec ją tylko w wersji podstawowej, wtedy zamiast olejku rumowego polecam śmietankowy.

Składniki:

5 jajek

1 szkl. cukru

1 szkl. mąki ziemniaczanej

0,5 szkl. mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

1 kostka margaryny

1 olejek rumowy

3 łyżki kakao

1 polewa z czekolady deserowej

1 polewa z białej czekolady

2 łyżki tartej bułki

Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do schłodzenia.Jajka ubijamy z cukrem na kogel mogel tak długo, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Oba rodzaje mąki przesiewamy przez sito i dodajemy do masy jajecznej. Dosypujemy cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wlewamy pół buteleczki olejku. Cały czas miksując wlewamy powoli rozpuszczoną margarynę ( może być ciepła, ale nie gorąca, bo inaczej masa się zwarzy). Ucieramy całość jeszcze chwilę.

Formę do babki smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy połowę ciasta.

Do pozostałej połowy dodajemy kakao i ucieramy na gładką masę. Masę kakaową wylewamy równomiernie na białą masę. Następnie delikatnie robimy esy floresy w cieście przy pomocy widelca.

Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godzinę, aż do tzw. suchego patyczka.

Polewy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i wylewamy naprzemiennie na ostudzone ciasto.

Smacznego!