Przepis
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowo-koperkowym
Bardzo smaczna i pożywna sałatka bez mięsa. Brokuł pomidor i ser wspaniale komponują się z aromatem czosnku i koperku.
składniki:
2 średnie brokuły
2 nieduże pomidory
200 g żółego sera, użyłam goudy
150 g jodurtu naturalnego
70 g majonezu, użyłam Kieleckiego
2 łyżki posiekanego koperku
1 ząbek czosnku
Przygotować sos czosnkowo-koperkowy. Jogurt wymieszać z majonezem. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz posiekany koperek. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki aby smaki się przegryzły. Brokuły podzielić na różyczki, dokładnie umyć i ugotować al'dente. Osączyć na sicie z nadmiaru wody i ułożyć na półmisku (lub talerzach gdy chcemy przygotować pojedyncze porcje). Pomidory umyć i pokroić w ósemki. Ser żółty pokroić w kostkę. Pokrojone pomidory i ser ułożyć między różyczkami brokuła. Sałatkę polać sosem i podawać. Z tej ilości składników wyszedł taki jeden duży półmisek jak na zdjęciu i jeszcze jedna pojedyńcza porcja.