Sałatki z brokułami

Ewelina
Sałatki
19.01.2015 13:37
Sałatki z brokułami

Przepis

To szybka i bardzo smaczna sałatka, idealna na każdą okazję. Na urodziny lub do pracy, myślę że byłaby też ciekawą odskocznią od typowej jarzynówki jeśli robicie takową na świąteczny czas. Przełożony brokuł taką sałatką wygląda efektownie i stanowi tym apetyczną samym ozdobę stołu.

Składniki:

- 250 g makaron ryż (u mnie z Lubelli)

- mieszanka warzyw konserwowych (marchewka, groszek)

- puszka kukurydzy

- 300 g cebulki perłowej konserwowej

- 300 g szynki konserwowej (można zamienić na smażony filet z kurczaka w ziołach)

- 250 g papryki konserwowej

- 3 ogórki konserwowe

- 1 brokuł

- 2 jajka

- średni słoik majonezu lub jogurt naturalny z dwoma ząbkami czosnku w wersji fit

Ugotowany makaron, przelewamy zimną wodą, odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie lub na parze,następnie również odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie kroimy w kostkę paprykę, szynkę konserwową, ogórka i jajko. Dodajemy cebulkę, mieszankę warzyw konserwowych, ostudzony makaron na koniec mieszamy z majonezem lub z jogurtem z czosnkiem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, dokładnie mieszamy. W półmisku układamy na spodzie warstwę ugotowanego brokuła, na niego wykładamy część przygotowanej sałatki, znów układamy warstwę brokuła i na wierzch resztę sałatki. Ozdabiamy wierzch ugotowanym brokułem.