Przepis
Składniki:
1 brokuł
4 pomidory
4 jajka
1 czerwona cebula
100ml śmietany lub jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
pieprz
sól
Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem połowy łyżeczki sody. Po zagotowaniu się wody gotujemy nie więcej niż 5 min.Odcedzamy. Jajka gotujemy na twardo, pomidory sparzamy. Wszystko obieramy i kroimy na ósemki. Cebulę kroimy w piórka. Śmietanę lub jogurt mieszamy z majonezem, pieprzem i solą.Wszystko trzymamy w osobnych naczyniach.
Bierzemy miskę i wszystko układamy warstwami tzn. najpierw trochę brokułów, następnie pomidorów, potem jajek, a na koniec cebuli. Polewamy sosem. Powtarzamy tę czynność, aż skończą nam się składniki, przy czym na górną warstwę pozostawiamy najwięcej sosu. NIE MIESZAMY SAŁATKI.