Przepis
Składniki na 1-2 porcje:
1 duża papryka lub 2 mniejsze
20 dag mięsa mielonego wieprzowego
1 ząbek czosnku
1 mała marchewka
1 mała cebula
Kilkucentymetrowy kawałek cukinii i dyni
1 torebka ryżu (100g)
100 ml passaty pomidorowej
60 g mozzarelli (pół kulki)
Przyprawa włoska
Słodka papryka w proszku
Sól
Pieprz
Olej
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojoną w kostkę dynię, cukinię i marchew. Podsmażyć. Dodać mięso mielone. Podsmażyć do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami włoskimi. Dolać passatę pomidorową. Wymieszać. Na koniec dodać ugotowany ryż. Połączyć wszystko.
Paprykę/i przekroić na pół. Wypełnić farszem. Na wierzch ułożyć startą mozzarellę. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut.