Faszerowana papryka

Krzysztof
Przekąski
20.10.2014 17:48
Faszerowana papryka

Przepis

Składniki na 1-2 porcje:

1 duża papryka lub 2 mniejsze

20 dag mięsa mielonego wieprzowego

1 ząbek czosnku

1 mała marchewka

1 mała cebula

Kilkucentymetrowy kawałek cukinii i dyni

1 torebka ryżu (100g)

100 ml passaty pomidorowej

60 g mozzarelli (pół kulki)

Przyprawa włoska

Słodka papryka w proszku

Sól

Pieprz

Olej

Przygotowanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.

Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojoną w kostkę dynię, cukinię i marchew. Podsmażyć. Dodać mięso mielone. Podsmażyć do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami włoskimi. Dolać passatę pomidorową. Wymieszać. Na koniec dodać ugotowany ryż. Połączyć wszystko.

Paprykę/i przekroić na pół. Wypełnić farszem. Na wierzch ułożyć startą mozzarellę. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut.