Przepis
Składniki:
3-4 cytryny – w zależności jak kwaśne lubicie
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
Pół szklanki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
100 ml gorącej wody
250 g herbatników digestive
200 g masła
Przygotowanie:
Cytryny sparzyć, umyć dokładnie. Skórkę zetrzeć, a sok wycisnąć.
Masło rozpuścić, a herbatniki pokruszyć. Można wrzucić je do grubego woreczka i pokruszyć wałkiem do ciasta, albo po prostu zmiksować blenderem. Ja wybrałam opcję z blenderem.
Rozpuszczone masło dodać do herbatników, wymieszać i utworzyć z masy spód do tarty przyciskając herbatniki z masłem do ścianek i spodu formy. Ja blaszkę uprzednio wysmarowałam tłuszczem i posypałam bułką tartą. Spód ciasta schłodzić przez co najmniej godzinę.
Śmietanę kremówkę ubić, dodać mascarpone, skórkę z cytryny, sok i cukier puder. Zmiksować dokładnie.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić trochę i dodać do masy miksując szybko do połączenia składników.
Na schłodzony spód wylać masę i schłodzić w lodówce przez min. 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Smacznego,