Cytrynowa tarta bez pieczenia

Krzysztof
Ciasta
20.10.2014 18:06
Cytrynowa tarta bez pieczenia

Przepis

Składniki:

3-4 cytryny – w zależności jak kwaśne lubicie

250 g serka mascarpone

200 ml śmietanki kremówki

Pół szklanki cukru pudru

3 łyżeczki żelatyny

100 ml gorącej wody

250 g herbatników digestive

200 g masła

Przygotowanie:

Cytryny sparzyć, umyć dokładnie. Skórkę zetrzeć, a sok wycisnąć.

Masło rozpuścić, a herbatniki pokruszyć. Można wrzucić je do grubego woreczka i pokruszyć wałkiem do ciasta, albo po prostu zmiksować blenderem. Ja wybrałam opcję z blenderem.

Rozpuszczone masło dodać do herbatników, wymieszać i utworzyć z masy spód do tarty przyciskając herbatniki z masłem do ścianek i spodu formy. Ja blaszkę uprzednio wysmarowałam tłuszczem i posypałam bułką tartą. Spód ciasta schłodzić przez co najmniej godzinę.

Śmietanę kremówkę ubić, dodać mascarpone, skórkę z cytryny, sok i cukier puder. Zmiksować dokładnie.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić trochę i dodać do masy miksując szybko do połączenia składników.

Na schłodzony spód wylać masę i schłodzić w lodówce przez min. 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc.

Smacznego,