Przepis
Składniki na 6-7 sztuk mniejszych niż standardowy kebab:
Mięso:
80 dag podudzi z kurczaka
2 łyżki oleju
2 łyżki przyprawy kebab-gyros Prymat
Surówka nr 1:
¼ niewielkiej główki białej kapusty
1 mała marchewka
Odrobina soku z cytryny
Odrobina cukru
Sól
Surówka nr 2:
Nieduża sałata lodowa
1 nieduży pomidor
Pół małej cebuli
Sól
Sos czosnkowy:
Pół opakowania dużego jogurtu naturalnego
Mały słoiczek majonezu (ok. 130g)
3 ząbki czosnku
Sól
Pieprz
Dodatkowo:
Chlebek pita – ja kupiłam opakowanie mające 5 sztuk cienkiego ciasta
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, pozbyć się skóry. Następnie odczepić je od kości za pomocą noża. Drobno pokroić. Do mięsa dodać olej i przyprawę. Wszystko wymieszać i odstawić na minimum 20 minut do lodówki. Następnie smażyć do miękkości.
Kapustę drobno posiekać. Posolić. Dodać startą marchewkę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Odstawić do lodówki na około 30-60 minut, aby smaki się przegryzły.
Sałatę umyć, pokroić, a następnie rękami porwać na mniejsze części. Dodać pomidora i cebulę pokrojoną w kostkę. Posolić.
Do miski wlać jogurt naturalny. Połączyć z majonezem. Czosnek posiekać, wymieszać sos. Posolić i popieprzyć do smaku.
Pitę można uprzednio podgrzać, choć nie trzeba. Ja kupiłam gotowe cienkie placki, rozcięłam je na pół wzdłuż, tak że powstały mi dwa koła. Możecie także użyć pity grubej, ale my preferujemy kebab na cienkim cieście. Na środek nakładać surówkę nr 1, potem nr 2, mięso, a na koniec polać sosem. Zwijać wg instrukcji pokazanej na zdjęciach.