Sałatka z brokułami

Ewelina
Sałatki
11.10.2014 9:50
Sałatka z brokułami

Przepis

Dobra sycąca sałatka na lunch, w domu, w pracy, gdzie chcecie:)

Składniki na 2 porcje:

1 spory brokuł ok. 400 g

1 pomidor o wadze 200 g pokrojony w dużą kostkę

2 jajka ugotowane na twardo pokrojone w ćwiartki

2 plasterki sera feta o grubości 1 cm pokrojone w kostkę

100 g kindziuka pokrojonego w paseczki

1 czarne awokado pokrojone w kostkę

garść pestek słonecznika

ok. 1 łyżeczka bardzo drobno posiekanej cebuli

olej arganowy

1 łyżka białego octu winnego

sól i pieprz

2 bułki z pestkami dyni

1 łyżeczka soku z cytryny

Awokado włożyć do małej miseczki, skropić sokiem z cytryny, lekko posolić i odstawić.

Kindziuk podsmażyć na suchej patelni, jakieś maksymalnie 4 min. Odstawić, żeby wystygł.

Pomidory i cebulę rzucić do miski, dodać kindziuk i awokado.

Brokuł ugotować na parze, tak, żeby był chrupiący, a nie ugotowany do miękkości. Następnie jeszcze ciepłego podzielić na różyczki i wrzucić do pozostałych składników. Dodać olej arganowy i ocet winny, posolić, popieprzyć, wymieszać delikatnie, acz dokładnie. Odstawić na jakieś 15 min., żeby smaki się dopełniły:)

Tuż przed podaniem bułki pokroić na kromki, posmarować delikatnie olejem arganowym i zrumienić na suchej patelni lub na patelni grillowej.

Sałatkę podzielić na porcje na talerzach, na wierzchu ułożyć jajko i fetę. Podawać z grzankami.

Mieszanie fety i jajka razem z pozostałymi składnikami też wchodzi w grę, jeśli nie zależy Wam na estetycznym wyglądzie sałatki.

Gotowe!