Przepis
Dobra sycąca sałatka na lunch, w domu, w pracy, gdzie chcecie:)
Składniki na 2 porcje:
1 spory brokuł ok. 400 g
1 pomidor o wadze 200 g pokrojony w dużą kostkę
2 jajka ugotowane na twardo pokrojone w ćwiartki
2 plasterki sera feta o grubości 1 cm pokrojone w kostkę
100 g kindziuka pokrojonego w paseczki
1 czarne awokado pokrojone w kostkę
garść pestek słonecznika
ok. 1 łyżeczka bardzo drobno posiekanej cebuli
olej arganowy
1 łyżka białego octu winnego
sól i pieprz
2 bułki z pestkami dyni
1 łyżeczka soku z cytryny
Awokado włożyć do małej miseczki, skropić sokiem z cytryny, lekko posolić i odstawić.
Kindziuk podsmażyć na suchej patelni, jakieś maksymalnie 4 min. Odstawić, żeby wystygł.
Pomidory i cebulę rzucić do miski, dodać kindziuk i awokado.
Brokuł ugotować na parze, tak, żeby był chrupiący, a nie ugotowany do miękkości. Następnie jeszcze ciepłego podzielić na różyczki i wrzucić do pozostałych składników. Dodać olej arganowy i ocet winny, posolić, popieprzyć, wymieszać delikatnie, acz dokładnie. Odstawić na jakieś 15 min., żeby smaki się dopełniły:)
Tuż przed podaniem bułki pokroić na kromki, posmarować delikatnie olejem arganowym i zrumienić na suchej patelni lub na patelni grillowej.
Sałatkę podzielić na porcje na talerzach, na wierzchu ułożyć jajko i fetę. Podawać z grzankami.
Mieszanie fety i jajka razem z pozostałymi składnikami też wchodzi w grę, jeśli nie zależy Wam na estetycznym wyglądzie sałatki.
Gotowe!