Chrupiące nuggetsy

Krzysztof
Przekąski
20.10.2014 17:54
Chrupiące nuggetsy

Przepis

Składniki na 2 pełne talerze:

1 kg piersi z kurczaka

1,5 szklanki mąki

Ok. ¾ szklanki mleka

Ok. ¾ -1 łyżeczka curry

Ok. ¾ -1 łyżeczka ostrej papryki w proszku

0,5 łyżeczki czosnku granulowanego

2 jajka

Mąka do panierki

Płatki kukurydziane

Sól

Pieprz

Olej

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokroić w paski o długości mniej więcej 3-4 cm. Posolić i popieprzyć. Wymieszać i odstawić na ok. 20 minut do lodówki.

Z mąki, jajek, mleka przygotować gęste ciasto naleśnikowe. Doprawić do smaku curry, papryką w proszku, czosnkiem, solą i pieprzem.

Teraz pora przygotować panierkę. Płatki kukurydziane wysypać na ściereczkę. Za pomocą wałka rozkruszyć je. Do miski przesypać płatki, dodać mąkę (tak, aby dominowały płatki).

Kawałki kurczaka obtoczyć w cieście, a następnie w panierce.

Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron lub na głębokim oleju jak frytki.

Składniki na sos czosnkowy:

2 łyżki majonezu

2-3 łyżki jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

Sól

Pieprz

Przygotowanie:

Majonez wymieszać z jogurtem. Czosnek posiekać. Połączyć zresztą. Posolić i popieprzyć do smaku.

Składniki na sos majonezowo- ketchupowy:

2 łyżki majonezu

2 łyżki ketchupu (u mnie pikantny)

Przygotowanie:

Składniki mieszamy w proporcji 1:1.

Smacznego,