Przepis
Składniki na 2 pełne talerze:
1 kg piersi z kurczaka
1,5 szklanki mąki
Ok. ¾ szklanki mleka
Ok. ¾ -1 łyżeczka curry
Ok. ¾ -1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
2 jajka
Mąka do panierki
Płatki kukurydziane
Sól
Pieprz
Olej
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić w paski o długości mniej więcej 3-4 cm. Posolić i popieprzyć. Wymieszać i odstawić na ok. 20 minut do lodówki.
Z mąki, jajek, mleka przygotować gęste ciasto naleśnikowe. Doprawić do smaku curry, papryką w proszku, czosnkiem, solą i pieprzem.
Teraz pora przygotować panierkę. Płatki kukurydziane wysypać na ściereczkę. Za pomocą wałka rozkruszyć je. Do miski przesypać płatki, dodać mąkę (tak, aby dominowały płatki).
Kawałki kurczaka obtoczyć w cieście, a następnie w panierce.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron lub na głębokim oleju jak frytki.
Składniki na sos czosnkowy:
2 łyżki majonezu
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Majonez wymieszać z jogurtem. Czosnek posiekać. Połączyć zresztą. Posolić i popieprzyć do smaku.
Składniki na sos majonezowo- ketchupowy:
2 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu (u mnie pikantny)
Przygotowanie:
Składniki mieszamy w proporcji 1:1.
Smacznego,