Przepis
Większość przepisów z dyni wymaga użycia przecieru, musu czy też puree z dyni. Co Wy na to, żeby go przygotować i zapasteryzować w słoiczkach na zimę? Dzięki temu, nie tylko będziemy mieć dynię zawsze pod ręką, ale zaoszczędzimy dużo czasu na przygotowaniach. Na przykład chcąc upiec dyniowe ciasto, nie będziemy musieli poszukiwać dyni, obierać ją, kroić, piec. Wystarczy otworzyć słoiczek i dodać do pozostałych składników. Czyż to nie genialny pomysł?
Ponieważ miałam wielką, dorodną, siedmio-kilową dynię postanowiłam ją przerobić właśnie w taki sposób. Zajęło mi to mniej niż pół godziny,a radość była niewyobrażalnie duża. To naprawdę dobre rozwiązanie. Polecam Wam z całego serca!
Przecier z dyni:
- Dynia w dowolnej ilości
Dynię myjemy, przecinamy na pół i wyjmujemy pestki i włókna. Następnie kroimy w długie paski. Przygotowujemy blachy wyłożone papierem do pieczenia i układamy na nich plastry dyni, skórą do dołu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i pieczemy około 15 minut, lub do momentu gdy miąższ będzie jak masło. Po tym czasie oddzielamy miąższ od skórki przy użyciu łyżki, rozgniatamy widelcem, by mus był bez grudek. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni C przez około 40 minut.
Smacznego!