Pierożki drożdżowe z serem i jabłkami

Agnieszka
Ciasta
24.09.2015 11:53
Pierożki drożdżowe z serem i jabłkami
  • Czas gotowania: 25 min
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

SKŁADNIKI:

150 g twarogu

1/4 szkl lekko ciepłegomleka

1/4 szkl oleju

1/4 szkl cukru

1 jajko

szczypta soli

2 szkl mąki

5 dag drożdży

jabłka 2-3 szt

cukier puder do posypania

Przepis

PRZYGOTOWANIE:

Do miski przekładamy ser, dodajemy mleko, olej, cukier, jajko oraz szczyptę soli. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do mieszanki dodajemy drożdże oraz przesianą mąkę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Następnie przekładamy do czystej miski do wyrośnięcia – powinno podwoić objętość. -ja miskę smaruję olejem aby ładnie się później odkleiło.

Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na cienki placek. Wykrawamy szklanką koła.

Jabłka umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w półksiężyce.

Na środek każdego koła układamy jabłka i zlepiamy jak pierogi. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w 160 stopniach. Powinny był rumiane.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego.