- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
SKŁADNIKI:
150 g twarogu
1/4 szkl lekko ciepłegomleka
1/4 szkl oleju
1/4 szkl cukru
1 jajko
szczypta soli
2 szkl mąki
5 dag drożdży
jabłka 2-3 szt
cukier puder do posypania
Przepis
PRZYGOTOWANIE:
Do miski przekładamy ser, dodajemy mleko, olej, cukier, jajko oraz szczyptę soli. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do mieszanki dodajemy drożdże oraz przesianą mąkę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Następnie przekładamy do czystej miski do wyrośnięcia – powinno podwoić objętość. -ja miskę smaruję olejem aby ładnie się później odkleiło.
Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na cienki placek. Wykrawamy szklanką koła.
Jabłka umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w półksiężyce.
Na środek każdego koła układamy jabłka i zlepiamy jak pierogi. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w 160 stopniach. Powinny był rumiane.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego.