Przepis
Przepis na przepięknie wyglądający krem z dyni. Fajnie wygląda, ale jeszcze lepiej smakuje. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: dyni, cebuli, miodu, octu winnego i oliwy z oliwek.
Składniki:
1,5 kilo dyni piżmowej
1 cebula
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki łagodnej papryki
1/4 łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki miodu
1 łyżka dobrego octu winnego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz
Krem Z Dyni(1)
Sposób wykonania:
Obraną dynię pokroić w kostkę.
Następnie cebulę również obrać i posiekać.
Wrzucić do rondelka z rozgrzana oliwą z oliwek.
Przesmażyć po czym wrzucić dynię.
Dodać ostrą i łagodną paprykę, wymieszać i razem dusić kilka minut.
Oprószyć jeszcze cynamon oraz gałkę muszkatołową.
Zalać całość wodą (tyle, aby dynia była cała nią przykryta).
Zagotować i trzymać na ogniu pod przykryciem około 10 minut.
Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i całość zmiksować na gładki krem.
Wówczas doprawić jeszcze do smaku miodem, octem, solą oraz pieprzem.
Dokładnie wymieszać.
Przed podaniem udekorować zieleniną.