Nie powiem, że szybko się je robi bo tak nie jest (no chyba, że ktoś ma wprawę w ich robieniu, ja nie mam) ale warte są wysiłku w nie włożonego. Następnie z ciasta uformować wałek (jak na kopytka) i ucinać kawałki, delikatnie je rozpłaszczyć i wkładać do środka śliwkę, dokładnie zlepić i uformować na podsypanej mąka stolnicy w kulkę. Wodę na knedle osolić i gdy będzie się gotować włożyć knedle, gotować je około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Masę wyłożyć na stolnicę, dodać do niej 2 jajka, oraz mąkę, masę dokładnie wyrobić. Sezon na śliwki jeszcze trwa więc korzystajmy z niego pełnymi garściami. Gdy ziemniaki będą już zimne zmielić je w maszynce.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2014/08/knedle-ze-sliwkami.html