Przepis
Surowe spaghetti
W końcu udało mi się kupić Veggie Twister i mogę szaleć z surowymi potrawami. Dzisiaj przepis na proste, szybkie w wykonaniu raw spaghetti z sosem pomidorowym.
Składniki (2-3 porcje):
2 małe lub 1 duża cukinia + 1 mała marchewka (opcjonalnie)
2 duże pomidory malinowe, obrane ze skórek z miare możliwości (bez spażania)
100g nerkowców, namoczonych uprzednio na noc lub przynajmniej przez kilka godzin
garść ziaren słonecznika
1 ząbek czosnku, przecisnięty przez praskę lub drobno pokrojony
przyprawy: świeżomielony pieprz, sól, kolendra, bazylia, oregano
1 łyżeczka aromatycznej oliwy z oliwek
świeża bazylia, do dekoracji
Cukinie i marchewkę przerabiamy na spaghetti za pomocą veggietwistera. Cukiniowy makaron umieszczamy w misce, oprószamy solą i odstawiamy na kilka minut.
Namoczone nerkowce i ziarna słonecznika miksujemy w blenderze kielichowym, dodajemy pokrojone pomidory i posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Gotowy sos doprawiamy do smaku przyprawami.
Cukiniowy makaron odsączamy z nadmiaru wody, polewamy łyżeczką oliwy i dokładnie mieszamy.
Wykładamy spaghetti na talerz, polewamy sosem i dekorujemy bazylią.Całość posypujemy odrobiną ziaren słonecznika, świeżo zmieloną kolendrą i pieprzem.