Surowe spaghetti

Ewelina
Makarony
14.09.2014 9:19
Surowe spaghetti

Przepis

Surowe spaghetti

W końcu udało mi się kupić Veggie Twister i mogę szaleć z surowymi potrawami. Dzisiaj przepis na proste, szybkie w wykonaniu raw spaghetti z sosem pomidorowym.

Składniki (2-3 porcje):

2 małe lub 1 duża cukinia + 1 mała marchewka (opcjonalnie)

2 duże pomidory malinowe, obrane ze skórek z miare możliwości (bez spażania)

100g nerkowców, namoczonych uprzednio na noc lub przynajmniej przez kilka godzin

garść ziaren słonecznika

1 ząbek czosnku, przecisnięty przez praskę lub drobno pokrojony

przyprawy: świeżomielony pieprz, sól, kolendra, bazylia, oregano

1 łyżeczka aromatycznej oliwy z oliwek

świeża bazylia, do dekoracji

Cukinie i marchewkę przerabiamy na spaghetti za pomocą veggietwistera. Cukiniowy makaron umieszczamy w misce, oprószamy solą i odstawiamy na kilka minut.

Namoczone nerkowce i ziarna słonecznika miksujemy w blenderze kielichowym, dodajemy pokrojone pomidory i posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Gotowy sos doprawiamy do smaku przyprawami.

Cukiniowy makaron odsączamy z nadmiaru wody, polewamy łyżeczką oliwy i dokładnie mieszamy.

Wykładamy spaghetti na talerz, polewamy sosem i dekorujemy bazylią.Całość posypujemy odrobiną ziaren słonecznika, świeżo zmieloną kolendrą i pieprzem.