Idealny stek wołowy z masełkiem ziołowym

Niezły
Fit
14.09.2014 6:37
Idealny stek wołowy z masełkiem ziołowym

Przepis

Steki mogłabym jeść codziennie, delikatne, soczyste mięso rozpływające się w ustach. Ja uwielbiam steki same w sobie bez żadnych dodatków albo z jakimś delikatnym. Dzisiaj zrobimy z delikatnym sosikiem z masełkiem ziołowym, które roztopi się po podaniu.

Przy smażeniu steków należy pamiętać o paru ważnych rzeczach:

mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem

wyciągamy z lodówki 1h przed grillowaniem - chodzi o to aby mięso nie przeżyło szoku termicznego i zapobiegniesz nierównomiernego wysmażenia się

mięso przed smażeniem solimy i pieprzymy równomiernie ( można smażyć bez przypraw)

nie smażymy steków na maśle! Patelnia musi być dobrze rozgrzana a masło spala się w temperaturze 130 C.

steki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, patelnia musi mieć grube dno, które delikatnie smarujemy olejem

nie nakłuwamy steków podczas smażenia i nie przekładamy od razu. Stek przewracamy dopiero po czasie na jakim chcemy aby było wysmażone pół krwisty 3 min z jednej strony 3 minuty z drugiej, wysmażony 4 minut z jednej 4 minut z drugiej.

nie podajemy mięsa i nie kroimy zaraz po usmażeniu. To najważniejsza zasada! Odstawienie mięsa na chwilę umożliwi równomierne rozpłyniecie się soków po całym steku. Dzięki temu mięso będzie miękkie delikatne

Składniki:

2 steki z polędwicy wołowej sezonowej 150 g

sól pieprz

łyżeczka oleju

sos:

50 ml wina czerwonego

1 łyżeczka kolendry

1 łyżeczka rozmaryny

1 łyżka sosu sojowego

sól, pieprz

dodatki:

masełko ziołowe - ząbek czosnku, 2 łyżki pietruszki, sól morska

grillowana cukinia

Przygotowanie:

Steki osuszone, osolone, pozostawiamy po wyciągnięciu z lodówki w temperaturze pokojowej przez 1 h , smażymy na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej olejem - ja smażyłam po 4 minut z każdej strony ( lubię wysmażone). Steki ściągamy z patelni, a na soku który pozostał na patelni będzie bazą do naszego sosu, dodajemy wino i przyprawy smażymy aż sos stanie się gęsty.

Steki wykładamy na talerz i na każdy stek kładziemy krążek masełka ziołowego oraz polewamy sosem.