Przepis
To wydaje się takie oczywiste. Sklep albo ogród pełen świeżych, pachnących warzyw. Wszystko takie tanie. I można mieć wrażenie, że zawsze tak będzie. Niestety, sezon się skończy, a wtedy w sklepie ogórki w plastiku z posmakiem sztucznych konserwantów, papryka bez smaku i ogólnie nie tak jak powinno być. Właśnie dlatego warto ten naturalny smak zamknąć teraz w słoikach. Poczekać kilka miesięcy i otworzyć do obiadu. Naprawdę warto się trochę wysilić i zrobić taką sałatkę. Przepis mam od wielu lat i jest pozytywnie sprawdzony przez rodzinę i znajomych.
Sałatka warzywna na zimę
2 kg ogórków
2 kg cukinii
1/2 kg marchwi
1/2 kapusty białej
1/2 kg papryki
1/2 kg cebuli
Główka czosnku
3 łyżki soli
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki oleju
2/3 szklanki octu
1 łyżka pieprzu mielonego
Można oczywiście wszystko rozdrobnić zwyczajną tarką, ale ja korzystam z robota kuchennego. Ogórki i cukinię pociąć na plasterki, tym samym nożem rozdrobnić kapustę. Marchew potrzeć na średnio drobnych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę i paprykę pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki połączyć i zmieszać ze składnikami zalewy (solą, cukrem, octem, olejem, pieprzem) Pozostawić w zalewie 2 godziny. Pasteryzować przez 15 minut.