Składniki
Spaghetti z kurkami i pleśniowym serem:
- 250 gramów mrożonych kurek
- 1 cebula
- 5 łyżek śmietany 18%
- ser camembert
- 200 gramów makaronu spaghetti
- 5 łyżek parmezanu
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki masła
Przepis
Cebulkę pokroić w bardzo drobną kostkę. Podsmażyć na oliwie z dodatkiem masła. Pod koniec dodać kurki, lekko posolić i dusić razem do miękkości. Zmniejszyć ogień i do kurek dodać stopniowo po łyżce śmietany i pokrojony w kostkę camembert. Wymieszać i zostawić na ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Makaron ugotować al dente w dużej ilości mocno osolonej wody. Następnie odcedzić, pozostawiając kilka łyżek wody z makaronu. Spaghetti dodać do sosu kurkowego, dobrze wymieszać, przyprawić dużą ilością świeżego pieprzu. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać wodę z gotowania makaronu. Parmezan podzielić na pół. Jedną połówkę dodać do makaronu, drugą pozostawić do posypania.
Smacznego!