Spaghetti bolognese

Ewelina
Makarony
07.09.2014 21:34
Spaghetti bolognese

Przepis

Spaghetti bolognese

Nie wiem czy przepis, który próbowałam odtworzyć w pamięci to przepis na prawdziwe spaghetti bolognese, ale smakuje moim zdaniem jak trzeba :) Kiedyś robiłam je korzystając z sosu z torebki, później raz spróbowałam zrobić sos sama, korzystając z jakiegoś przepisu znalezionego w internecie, jednak było to dosyć dawno, bo prawie rok temu i dziś postanowiłam zrobić sos bolognese na podstawie tego co pamiętałam i tego co moim zdaniem do niego pasuje :) Mam nadzieję, że mój przepis przypadnie Wam do gustu :-)

Składniki:

» 500g mięsa mielonego,

» 2 średnie cebule,

» 2 średnie marchewki,

» 3 ząbki czosnku,

» koncentrat pomidorowy około 200g,

» odrobina startego żółtego sera,

» olej,

» około 1 szklanka wody,

» paczka makaronu spaghetti (500g),

» przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, pieprz chili cayenne, oregano, bazylia.

Sposób przygotowania sosu:

1. Mięso smażę bez dodatku tłuszczu na patelni.

2. Cebulę kroję drobno i podsmażam na odrobinie oleju, pod koniec smażenia solę.

3. Marchewkę obieram, kroję w drobną kosteczkę a następnie gotuję do momentu gdy stanie się miękka.

4. Podsmażone mięso, cebulkę, marchewkę, czosnek i przyprawy (pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, szczypta pieprzu chili cayenne, 1 łyżeczka oregano i 1 łyżeczka bazylii) wrzucam do dużego pojemnika blendera (z nożem) i mieszam wszystko jednocześnie drobno siekając. Można wszystko po prostu wymieszać, jednak ja wolę gdy mięso jest bardzo drobno posiekane.

5. Wymieszane składniki przekładam do garnka, dodaję koncentrat pomidorowy i dolewam wodę - około 1 szklanki, tak aby sos nie był zbyt gęsty ani zbyt rzadki.

Podane składniki wystarczą na 4-6 porcji. Ja zwykle podając posypuję sos żółtym serem.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną