Przepis
Spaghetti bolognese
Nie wiem czy przepis, który próbowałam odtworzyć w pamięci to przepis na prawdziwe spaghetti bolognese, ale smakuje moim zdaniem jak trzeba :) Kiedyś robiłam je korzystając z sosu z torebki, później raz spróbowałam zrobić sos sama, korzystając z jakiegoś przepisu znalezionego w internecie, jednak było to dosyć dawno, bo prawie rok temu i dziś postanowiłam zrobić sos bolognese na podstawie tego co pamiętałam i tego co moim zdaniem do niego pasuje :) Mam nadzieję, że mój przepis przypadnie Wam do gustu :-)
Składniki:
» 500g mięsa mielonego,
» 2 średnie cebule,
» 2 średnie marchewki,
» 3 ząbki czosnku,
» koncentrat pomidorowy około 200g,
» odrobina startego żółtego sera,
» olej,
» około 1 szklanka wody,
» paczka makaronu spaghetti (500g),
» przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, pieprz chili cayenne, oregano, bazylia.
Sposób przygotowania sosu:
1. Mięso smażę bez dodatku tłuszczu na patelni.
2. Cebulę kroję drobno i podsmażam na odrobinie oleju, pod koniec smażenia solę.
3. Marchewkę obieram, kroję w drobną kosteczkę a następnie gotuję do momentu gdy stanie się miękka.
4. Podsmażone mięso, cebulkę, marchewkę, czosnek i przyprawy (pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, szczypta pieprzu chili cayenne, 1 łyżeczka oregano i 1 łyżeczka bazylii) wrzucam do dużego pojemnika blendera (z nożem) i mieszam wszystko jednocześnie drobno siekając. Można wszystko po prostu wymieszać, jednak ja wolę gdy mięso jest bardzo drobno posiekane.
5. Wymieszane składniki przekładam do garnka, dodaję koncentrat pomidorowy i dolewam wodę - około 1 szklanki, tak aby sos nie był zbyt gęsty ani zbyt rzadki.
Podane składniki wystarczą na 4-6 porcji. Ja zwykle podając posypuję sos żółtym serem.
Smacznego!