Przepis
Chciałam Wam dziś przedstawić przepis na mój ulubiony sos do pizzy, który zawsze przygotowuję w domu.
Używam go zarówno do posmarowania ciasta na pizzę przed nałożeniem składników oraz jako dipu do upieczonej już pizzy.
Przygotowuję go z krojonych pomidorów z puszki z dodatkiem oregano, jest lekko słodki i aromatyczny.
Jeżeli będziecie robić domową pizzę zapraszam Was po sprawdzony przepis na ciasto do pizzy.
Możecie również przygotować małe pyszne pizzerki albo pizzę z mięsem mielonym.
Składniki:
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
Pomidory z puszki miksuję w blenderze do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na patelni lekko rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję zmiksowane pomidory, cukier, oregano, sól oraz odrobinę pieprzu.
Całość mieszam i podgrzewam na najmniejszym ogniu ok. 10 minut, aż do maksymalnego odparowania wody.
Sos w konsekwencji powinien mieć dość gęstą konsystencję.