Spaghettti con spinaci

Ewelina
Makarony
24.09.2014 18:42
Spaghettti con spinaci

Przepis

Spaghetti, penne, fusilli, rigatoni, farfalle… można by tak długo wymieniać. Taki niepozorny, a całe bogactwo kształtów. Makaron, bo o nim mowa, lubię w każdym kształcie i postaci – w zupie, w zapiekance, na słodko, na słono. A skoro makaron to słoneczna Italia, więc dziś na blogu włoskie klimaty i król makaronu – spaghetti. Jest to jeden z najpopularniejszych i najstarszych gatunków makaronu i ulubione danie mojej córki. Przeważnie robię tradycyjne spaghetti bolognese, ale dzisiaj postanowiłam trochę pokombinować i oto moja wariacja na temat spaghetti i szpinaku. Wszystkie smaki idealnie się uzupełniają i danie jest naprawdę pyszne.

Składniki:

500 g mięsa wieprzowego (szynki lub karkówki), 250 g szpinaku mrożonego, 7-8 łyżek oliwy z oliwek, garść orzechów włoskich, 2-3 ząbki czosnku, pół opakowania makaronu spaghetti (250 g), kostka rosołowa, sól, pieprz, 60 g startego sera mozzarella

Mięso opłukać, pokroić w niedużą kostkę. Szpinak i orzechy zmiksować z 5-6 łyżkami oliwy z oliwek, tak, żeby powstała dość gęsta pasta, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Mięso oprószyć solą i pieprzem, dodać pastę szpinakową i wymieszać tak, aby mięso oblepiło się szpinakiem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, przełożyć mięso i smażyć przez ok. 15-20 minut mieszając od czasu do czasu. Jeżeli trzeba, podlać niewielką ilością wody. Makaron ugotować al dente w wodzie z kostką rosołową, odcedzić. Do makaronu przełożyć usmażone mięso ze szpinakiem i dokładnie wymieszać. Podawać posypane startym żółtym serem.