Przepis
SKŁADNIKI:
400 g makaronu spaghetti albo tagiatelle
duży talerz grzybów (niestety wagowo nie wiem ile ich wyszło bo nie miałam jak tego sprawdzić)
żółtko
śmietana 18% 400 ml
natka pietruszki
sól
pieprz
2 cebule
łyżka masła
łyżka majeranku
ząbek czosnku (można pominąć)
Na głębokiej patelni podsmażamy łyżkę masła. Dodajemy posiekaną cebulkę i podsmażamy około 5 minut. W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Po ugotowaniu płuczemy zimną wodą. Do cebuli wrzucamy opłukane i pokrojone grzybki. Na wolnym ogniu smażymy do miękkości. Śmietanę mieszamy
z żółtkiem, solą, pieprzem i majerankiem (ewentualnie starty ząbek czosnku). Wlewamy na patelnie. Podgrzewamy jeszcze przez około 7 minut do połączenia składników. Dodajemy makaron i mieszamy. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.