Chilli z dynią

Szara
Obiad
12.09.2014 12:26
Chilli z dynią

Przepis

Na podstawie tego przepisu

SKŁADNIKI (4 porcje):

1,5 kg dyni

1 czerwona cebula

1 czerwona papryka

1 kolba kukurydzy

1 kubek ugotowanej czerwonej fasoli

1 korzeń pietruszki

1 słoik domowej passaty (lub 1,5 kubka kupnej)

1/3 szklanki kaszki kukurydzianej (można pominąć)

3 ząbki czosnku

2 kubki bulionu warzywnego

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2 łyżki tamari (lub zwykłego sosu sojowego)

1/2 łyżeczki kuminu

1/3 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki chili w proszku

1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

1 łyżka octu balsamicznego

1/3 łyżeczki wędzonej papryki

kawałek świeżej papryczki chili lub innej ostrej papryczki

sczypta cukru

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Najpierw przygotowujemy wszystkie warzywa. Te, które trzeba, wcześniej myjemy. Dynię obieramy i kroimy w niedużą kostkę, tak samo postępujemy z pietruszką i papryką. Odkrawamy ziarna kukurydzy z kolby, siekamy cebulę, wyciskamy czosnek i przygotowujemy wszystkie potrzebne przyprawy.

W dużym garnku zagrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy ziarna kuminu, delikatnie podprażamy, a następnie dodajemy cebulę i czosnek.

Po chwili wrzucamy dynię, paprykę, pietruszkę i smażymy przez moment. Następnie dodajemy koncentrat, passatę, bulion, kukurydzę, fasolę i kaszkę kukurydzianą. Mieszamy i wsypujemy kolejno: paprykę słodką, chili,cynamon,wędzoną paprykę, cukier i pokrojoną ostrą papryczkę. Zmniejszamy ogień i dusimy przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy ocet balsamiczny, sos sojowy i jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Chili wychodzi dosyć łagodne, jeśli mamy ochotę na bardziej ostre, dodajemy jeszcze odrobinę chili w proszku. Podajemy je z brązowym ryżem lub pajdą chleba. Jeszcze lepiej smakuje na następny dzień, doskonale również nadaje się do zamrożenia.

Smacznego ☺

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną