Przepis
Na podstawie tego przepisu
SKŁADNIKI (4 porcje):
1,5 kg dyni
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
1 kolba kukurydzy
1 kubek ugotowanej czerwonej fasoli
1 korzeń pietruszki
1 słoik domowej passaty (lub 1,5 kubka kupnej)
1/3 szklanki kaszki kukurydzianej (można pominąć)
3 ząbki czosnku
2 kubki bulionu warzywnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki tamari (lub zwykłego sosu sojowego)
1/2 łyżeczki kuminu
1/3 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki chili w proszku
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżka octu balsamicznego
1/3 łyżeczki wędzonej papryki
kawałek świeżej papryczki chili lub innej ostrej papryczki
sczypta cukru
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw przygotowujemy wszystkie warzywa. Te, które trzeba, wcześniej myjemy. Dynię obieramy i kroimy w niedużą kostkę, tak samo postępujemy z pietruszką i papryką. Odkrawamy ziarna kukurydzy z kolby, siekamy cebulę, wyciskamy czosnek i przygotowujemy wszystkie potrzebne przyprawy.
W dużym garnku zagrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy ziarna kuminu, delikatnie podprażamy, a następnie dodajemy cebulę i czosnek.
Po chwili wrzucamy dynię, paprykę, pietruszkę i smażymy przez moment. Następnie dodajemy koncentrat, passatę, bulion, kukurydzę, fasolę i kaszkę kukurydzianą. Mieszamy i wsypujemy kolejno: paprykę słodką, chili,cynamon,wędzoną paprykę, cukier i pokrojoną ostrą papryczkę. Zmniejszamy ogień i dusimy przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy ocet balsamiczny, sos sojowy i jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Chili wychodzi dosyć łagodne, jeśli mamy ochotę na bardziej ostre, dodajemy jeszcze odrobinę chili w proszku. Podajemy je z brązowym ryżem lub pajdą chleba. Jeszcze lepiej smakuje na następny dzień, doskonale również nadaje się do zamrożenia.
Smacznego ☺