Przepis
SKŁADNIKI (2 duże lub 4 mniejsze porcje):
2 duże garście szpinaku
2 banany
2 małe brzoskwinie
2 kiwi
sok z dużego czerwonego grapefruita
2 szklanki wody
1 łyżeczka spiruliny*
*jedna z czytelniczek bloga, zwróciła uwagę, że spirulina podobno traci część swoich właściwości w kontakcie z metalem i dlatego najlepiej jest dodawać ją bezpośrednio do szklanki, za pomocą plastikowej lub drewnianej łyżeczki; a więcej na temat jej właściwości przeczytacie tu
Green smoothie with spinach,peaches,kiwi and spirulina5
PRZYGOTOWANIE:
Szpinak i brzoskwinie myjemy, usuwamy pestki; obieramy banany i kiwi, wyciskamy sok z grapefruita. Wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy na gładko. Rozlewamy do szklanek i dodajemy spirulinę. Jeśli nie wypijamy wszystkiego od razu, przechowujemy resztę w słoiku lub butelce w lodówce, do 2 dni.
Na zdrowie! ☺