Spaghetti z podgrzybkami

Ewelina
Makarony
03.09.2014 20:09
Spaghetti z podgrzybkami

Przepis

hciałabym się znać na grzybach i zbierać je na własną odpowiedzialność, wiedząc, że na pewno nie wyląduje po ich zjedzeniu w szpitalu. Niestety, moja wiedza na grzybach kończy się na tym, że "te, które mają harmonijkę są trujące". Tak to bardzo wiele...; D Jestem więc zdana na wiedzę innych; )

Ostatnim razem, kiedy spotkałam się z moimi przyjaciółkami, nie wiedziałam jeszcze, że ich małe prezenty dla mnie będą oznaczać pyszny obiad. Otóż od jednej dostałam cały worek podgrzybków, z których trochę ususzyłam, a pozostałe wykorzystałam do obiadu. Od drugiej dostałam przepyszne włoskie suszone pomidory, które absolutnie skradły moje serce. To są najlepsze suszone pomidory, jakie kiedykolwiek jadłam.

Kiedy pomyślałam o makaronie i o grzybach od razu skojarzył mi się również sos śmietanowy. To taka pyszna klasyka, do której uwielbiam wracać. Z dodatkiem pomidorów i orzeszków nie jest tak klasycznie, jak zwykle, ale zapewniam, jest równie pysznie: )

Spaghetti z podgrzybkami, suszonymi pomidorami i orzeszkami ziemnymi w sosie śmietanowym z pieprzem cytrynowym

2 porcje

składniki:

- 300 g podgrzybków

- 5- 6 połówek suszonych pomidorów- moje nie były w zalewie

- 1 duża cebula

- 180- 200 g makaronu spaghetti

- 350- 400 ml śmietanki kremówki 30% lub śmietankę 12%

- spora garść orzeszków ziemnych niesolonych

- sól, pieprz cytrynowy, tymianek

- 1 łyżka masła

Orzeszki ziemne podprażyć na suchej patelni. Odstawić.

Podgrzybki oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić również w drobną kostkę, a pomidory w paski.

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia. Następnie wrzucić pokrojone grzyby i dusić pod przykryciem ok 7- 10 minut, aż grzyby będą miękkie. Po tym czasie dodać pokrojone pomidory oraz kremówkę. Wszystko gotować jeszcze do zgęstnienia sosu. Następnie dodać orzeszki i doprawić przyprawami- ja nie żałowałam pieprzu cytrynowego, który moim zdaniem jest fenomenalny.

W czasie, kiedy gotuje się sos, zagotować w garnku osoloną wodę, wrzucić makaron i ugotować al dente.

Gotowy makaron od razu przełożyć z garnka na patelnię i wymieszać z gorącym sosem.

Gotowe spaghetti przełożyć na talerze i podawać.

Smacznego!