Kurczak z grzybami i makaronem

Ewelina
Makarony
19.09.2014 9:24
Kurczak z grzybami i makaronem

Przepis

Jak ja lubię takie danka: po pierwsze drobiowe, bo drugie grzybowe, po trzecie szybkie w przygotowaniu. Zachciało mi sie podać je z makaronem soba, z którym nigdy dotąd nie miałam do czynienia, a który bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Domownikom również posmakował, chociaż mąż, zanim go skosztował, z zadziwieniem kręcił głową, dlaczego do kurczaka podaję czekoladowy makaron :)

MARYNATA:

1 łyżka jasnego sosu sojowego

1 duży ząbek czosnku

1 łyżeczka octu

pieprz

przyprawa „Forest blend”*

PONADTO:

40 dag piersi kurczaka

2 łyżki oleju

25 dag boczniaków

1,5 dag grzybów mun (garść)

1 mała cebula

1 duży ząbek czosnku

5 dag mrożonego groszku

2 łyżeczki mąki kukurydzianej

sól

pieprz

sos sojowy

chili

przyprawa „Forest blend”*

natka pietruszki do posypania

do podania makaron soba ugotowany według przepisu na opakowaniu

*SKŁAD przyprawy: cebula, sól śródziemnomorska (24%), pieczarki, zioła (pietruszka 9%, tymianek, rozmaryn), pieprz czarny, czosnek, sól (spisane z etykiety)

WYKONANIE:

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, wymieszać ze składnikami marynaty, zafoliować, albo zamknąć w pojemniczku i odstawić do lodówki. Powinno wystarczyć 20 minut, ale ja zawsze przygotowuję je poprzedniego dnia wieczorem.

Grzyby mun zalać gorącą wodą, a kiedy spęcznieją, dobrze odcisnąć, odciąć ewentualne zdrewniałe kawałki i pokroić w cienkie paseczki.

Boczniaki oczyścić, odciąć gąbczaste ogonki i przekroić lub rozerwać na mniejsze kawałki.

Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.

Na głębszej patelni lub w rondlu rozgrzać łyżkę oleju, obsmażyć mięso aż zmieni kolor, przełożyć je na talerzyk.

Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju, wrzucić boczniaki, grzyby mun i posiekany czosnek.

Kiedy boczniaki zaczną tracić objętość, dodać zamrożony groszek i obsmażone mięso.

Podlać wodą i dusić pod przykryciem około 5 minut.

Sos zagęścić mąką kukurydzianą rozprowadzoną w zimnej wodzie.

Doprawić do smaku solą, pieprzem, chili, sosem sojowym i przyprawą „Forest blend”

Podać z ugotowanym makaronem soba, posypane natką pietruszki.