Makaron z sosem kurkowym

Ewelina
Makarony
25.09.2014 11:05
Makaron z sosem kurkowym

Przepis

Międzybrodzkie wstążki z sosem kurkowym i brokułem

Kolejne danie z Makaronem Międzybrodzkim. Tym razem użyłam wstążki ząbkowanej, i kolejny raz nie zawiodłam się. Makaron po ugotowaniu w czasie przewidzianym przez producenta pozostał taki jak lubię, czyli al'dente, i doskonale pasował do sosu kurkowego.

Makaron Międzybrodzki wstążka ząbkowana

Skład makaronu: mąka makaronowa pszenna, mąka semolina z pszenicy durum, świeże jaja 19,35% (4 szt/kg), woda.

SKŁADNIKI:

250 g Makaronu Międzybrodzkiego wstążka ząbkowana

duża łyżka masła sklarowanego

mała cebulka

40 dag kurek – u mnie wcześniej oczyszczone i obgotowane

biały pieprz

200 g śmietanki kremówki 30%

1 łyżeczka mąki pszennej

sól

1 brokuł

WYKONANIE:

Na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam najpierw pokrojoną w kosteczkę cebulkę, a następnie obgotowane wcześniej kurki.

Smażyłam razem około 5 minut, dolałam kremówkę i smażyłam aż częściowo odparowała i wyraźnie zaczęła gęstnieć.

Mąkę rozprowadziłam w około szklance zimnej wody, tak, żeby nie było grudek. Wlałam do grzybów, zagotowałam.

Doprawiłam do smaku solą i białym pieprzem.

Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu.

Brokuła podzieliłam na różyczki, dokładnie umyłam, ugotowałam al’dente w osolonym wrzatku, odcedziłam.