Przepis
Międzybrodzkie wstążki z sosem kurkowym i brokułem
Kolejne danie z Makaronem Międzybrodzkim. Tym razem użyłam wstążki ząbkowanej, i kolejny raz nie zawiodłam się. Makaron po ugotowaniu w czasie przewidzianym przez producenta pozostał taki jak lubię, czyli al'dente, i doskonale pasował do sosu kurkowego.
Makaron Międzybrodzki wstążka ząbkowana
Skład makaronu: mąka makaronowa pszenna, mąka semolina z pszenicy durum, świeże jaja 19,35% (4 szt/kg), woda.
SKŁADNIKI:
250 g Makaronu Międzybrodzkiego wstążka ząbkowana
duża łyżka masła sklarowanego
mała cebulka
40 dag kurek – u mnie wcześniej oczyszczone i obgotowane
biały pieprz
200 g śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka mąki pszennej
sól
1 brokuł
WYKONANIE:
Na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam najpierw pokrojoną w kosteczkę cebulkę, a następnie obgotowane wcześniej kurki.
Smażyłam razem około 5 minut, dolałam kremówkę i smażyłam aż częściowo odparowała i wyraźnie zaczęła gęstnieć.
Mąkę rozprowadziłam w około szklance zimnej wody, tak, żeby nie było grudek. Wlałam do grzybów, zagotowałam.
Doprawiłam do smaku solą i białym pieprzem.
Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu.
Brokuła podzieliłam na różyczki, dokładnie umyłam, ugotowałam al’dente w osolonym wrzatku, odcedziłam.