Makaronowy puding z Indii

Ewelina
Makarony
01.09.2014 20:30
Makaronowy puding z Indii

Przepis

Jak tylko zobaczyłam ten pudding, wiedziałam, że muszę go zrobić. Wiedziałam, że będzie po prostu przepyszny. Jednak zaczęłam się zastanawiać, skąd ja wezmę taki cienki makaron typu vermicelli? Autorka przepisu użyła bardzo cienkiego, "pre- roasted Vermicelli", który nie jest tym, który używa się np do sajgonek, bo ten ma normalną żółtą barwę i ponadto jest wcześniej "przypalany". Postanowiłam jednak poszukać w sklepach najbardziej cienkiego makaronu, jaki jestem w stanie zdobyć. Na szczęście poszukiwania okazały się dosyć proste, ponieważ w Kauflandzie znalazłam makaron, który absolutnie był odpowiedni. Wprawdzie mój makaron był w formie gniazdek, ale sprawdził się, choć musiałam go przygotować trochę inaczej.

Ten pudding jest przepyszny. Wiedziałam, że uzyskam świetny smak, bo już samo gotowanie mleka z szafranem i kardamonem, aby mleko zaczęło być lekko lepkie było obiecującą perspektywą tego dania. Ponadto makaron, który wcześniej jest lekko prażony na ghee i migdały, nadające kolejnego wspaniałego smaku. Mówię Wam, tego puddingu trzeba spróbować. Ja jadłam go na ciepło, ale podobno na zimno jest jeszcze lepszy: )

Seviyan ki Kheer: Indyjski pudding makaronowy z szafranem, kardamonem, wodą różaną i migdałami

1 spora porcja, 2 mniejsze deserowe

składniki:

- 80 g bardzo cienkiego makaronu, typu cienkie nitki lub włosy anielskie, najcieńszego, jaki zdołacie znaleźć.

- 400 ml+ 100 ml<opcjonalnie> mleka- część mleka można zastąpić śmietanką kremówką</opcjonalnie>

- szczypta szafranu

- łyżka wody do namoczenia szafranu

- 15 g migdałów+ do posypania

- 1/8 łyżeczki kardamonu

- 1 płaska łyżka cukru trzcinowego

- 1/4- 1/2 łyżeczki wody różanej

- 1 łyżka rodzynek

- 1 łyżka orzechów laskowych

- 1 łyżeczka ghee <mas klarowanego=""> do podprażenia makaronu. Jeśli znajdziecie odpowiedni makaron, które wcześniej był prażony, pominąć ten składnik i etap przygotowań.</mas>

Na patelni roztopić ghee, wrzucić makaron i prażyć do uzyskania lekko złotego koloru, następnie odstawić.

Szafran namoczyć w wodzie przez ok 15 minut.

400 ml mleka wlać do rondelka i zagotować, następnie zmniejszyć ogień, dodać szafran i kardamon i gotować ok 7- 10 minut, aż mleko będzie miało lekko kleistą konsystencję. Po tym czasie do mleka dodać makaron, migdały i cukier. Wszystko gotować aż makaron będzie al dente. Ja w miarę gotowania makaronu musiałam dodać jeszcze ok 100 ml mleka, ponieważ gniazda gotują się dłużej niż zwykły makaron, np. na rosół. Myślę, że w zależności od rodzaju makaronu, będzie to albo potrzebne albo nie- obserwujcie pudding, dodajcie mleko tylko wtedy, kiedy makaron będzie jeszcze twardy a mleka będzie bardzo mało w rondelku. Pudding sam w sobie po ugotowaniu ma być gęsty.

Pod koniec gotowania dodać wodę różaną i wymieszać. Pudding przelać do miseczek lub szklanek, ozdobić rodzynkami, orzechami laskowymi i migdałami. Można jeść na ciepło lub na zimno.

Smacznego!