Zapiekanka makaronowa na słodko

Ewelina
Makarony
19.06.2014 7:30
Zapiekanka makaronowa na słodko

Przepis

Słodki kugel ze spaghetti( na 4 porcje)/Sweet spaghetti kugel(4 servings)

-100 g pełnoziarnistego spaghetti/ 3,5 oz wholewheat spaghetti

-2 jabłka/ 2 apples

-2 jajka+1 białko/ 2 eggs+1 egg white

-łyżeczka cynamonu/ teaspoon cinnamon

-2 łyżki brązowego cukru/5 łyżeczek słodziku do pieczenia; 2 Tbls brown sugar/5 tbsp sweetener

-garść orzechów/ 2 Tbls walnuts

-garść rodzynek/ 2 Tbls raisins

-łyżka odsączonego serka wiejskiego/ 1 Tbls strained cottage cheese

-masa sernikowa(twaróg aksamitny/śmietanowy) i syrop klonowy/miód do podania;

cream cheese and marple syrup/honey

Spaghetti ugotować, odsączyć. Jajka i białko ubić do białości, dodać cukier i cynamon. Masę jajeczną przelać do garnka z ugotowanym spaghetti, dokładnie wymieszać. Dodać jabłka( jedno pokrojone w kostkę, drugie starte na tarce o grubych oczkach), rodzynki i orzechy. Ponownie wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego( u mnie tortownica o średnicy 16 cm), na wierzch dodać serek wiejski. Zapiekać w temperaturze 160 stopni przez 40 minut. Najlepiej smakuje następnego dnia( wtedy tez łatwiej się kroi), zarówno na ciepło jak i na zimno, podane z masą sernikową i miodem lub polane jogurtem naturalnym z cynamonem.

Cook spaghetti, drain when ready. Whip eggs and egg white, add sugar and cinnamon, pour into pot with spaghetti. Combaine well and add apples( 1 sliced, 1 grated), raisins and walnuts. Combine again and put into heat-proof dish( I used 6,3-in. diameter cake-pan), put cottage cheese on the top. Bake for 40 minutes in over pre-heated to 320 F. Best the next day( easier to cut into slices), as well chilled as warmed over, served with cream cheese and honey or with greek yogurt with cinnamon.