Przepis
Składniki;
grzyby leśne, kozaki, podgrzybki, prawdziwki, świeże lub mrożone
1/2 cebuli
kostka sera topionego bez dodatków
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki - dostępna w owocowyraj.eu
świeża nataka pietruszki
1 łyżeczka majeranku
pieprz
sól
2 łyżki mąki
pól szklanki jogurtu naturalnego
Grzyby gotujemy w lekko osolonej wodzie, na patelni blanszuje cebulkę, w pojemniku miksuje jogurt naturalny, serek topiony i mąkę. Zaczynamy łączyć wszystko w garnku i miksujemy, grzyby, masę jogurtową, cebulę i paprykę, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2-3 minuty, doprawiamy do smaku. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub z makaronem, po wierzchu oprószyć mieloną papryką. Delikatna zupa, która wg.mnie ma zbalansowany i wyjątkowy smak.