Krem grzybowo-serowy

Ewelina
Zupy
01.09.2014 9:14
Krem grzybowo-serowy

Przepis

Składniki;

grzyby leśne, kozaki, podgrzybki, prawdziwki, świeże lub mrożone

1/2 cebuli

kostka sera topionego bez dodatków

1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki - dostępna w owocowyraj.eu

świeża nataka pietruszki

1 łyżeczka majeranku

pieprz

sól

2 łyżki mąki

pól szklanki jogurtu naturalnego

Grzyby gotujemy w lekko osolonej wodzie, na patelni blanszuje cebulkę, w pojemniku miksuje jogurt naturalny, serek topiony i mąkę. Zaczynamy łączyć wszystko w garnku i miksujemy, grzyby, masę jogurtową, cebulę i paprykę, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2-3 minuty, doprawiamy do smaku. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub z makaronem, po wierzchu oprószyć mieloną papryką. Delikatna zupa, która wg.mnie ma zbalansowany i wyjątkowy smak.