Do przygotowania makaronu będziemy potrzebowali:
- 500 g makaronu
- 300 g fasolki szparagowej
- 1 średnia papryka
- około 150 g czerwonej cebuli
- około 200 g marchwi
- szklanka (250 ml) groszku mrożonego
- szklanka (250 ml) przecieru pomidorowego (passaty)
- 2 duże ząbki czosnku
- około 4 łyżek ketchupu pikantnego
- ½ papryczki chili (można dodać więcej lub mniej)
- około 1 ½ łyżeczki świeżego imbiru (startego)
- przyprawy:
- 1 łyżeczka z górką masali
- sól, pieprz, papryka słodka
- olej do smażenia
- oraz około pół szklanki wody
Przygotowanie:
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i dodaję do gotowego sosu z warzyw.
Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję na mniejsze kawałki (cienkie paseczki).
Z papryczki chili usuwam nasionka, drobno kroję i dodaję do papryki.
Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do papryki.
Fasolkę dokładnie myję, odcinam końcówki, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do papryki.
Czosnek drobniutko kroję i dodaję do imbiru.
Cebulę kroję w drobną kostkę i przekładam do osobnej miseczki.
Przygotowanie makaronu:
W rondlu na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę przez około 3 minuty.
Następnie dodaję imbir, czosnek i smażę jeszcze około minuty.
Następnie dodaję marchew, paprykę, papryczkę chili, fasolkę szparagową i smażę około 4 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszam żeby warzywa nie przywarły do dna, jeżeli trzeba to można dodać więcej oleju.
Następnie dodaję groszek, wodę, delikatnie doprawiam solą i duszę pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, do miękkości warzyw.
Gdy warzywa są już miękkie, to dodaję ketchup, przecier pomidorowy, przyprawy i całość jeszcze duszę około 3 minut.
Następnie dodaję ugotowany makaron, dokładnie mieszam i jeszcze duszę około 2 minut, tak żeby wszystko przeszło smakiem. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – makaron jest gotowy.
Makaron z warzywami bez mięsa, jest gotowy. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa