Przepis
Kremowy makaron z łososiem wędzonym
- 200g makaronu ryżowego wstążki Tao Tao
- 100g łososia wędzonego
- połowa dużej, świeżej papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 200g śmietany 18%
- 400ml mleczka kokosowego
- pieprz, sól, płatki chili, starty imbir
- dodatkowo dodałam pół łyżeczki sosu Habaneros (bardzo pikantnego)
Wodę gotujemy w garnku i gdy zawrze wyłączamy, po czym wrzucamy do niej makaron na 3 minuty.
Na patelni podsmażamy papryczkę chili pokrojoną w cienkie paseczki, czosnek w plasterki, po czym dorzucamy łososia wędzonego pokrojonego w kostkę. Dodajemy śmietankę, mleczko kokosowe i doprawiamy do smaku. Ja lubię pikantne dodatki, zatem dodałam ostry sos na bazie papryczek habanero. Na patelnię dorzucić makaron, po czym wymieszać i chwilę podsmażyć.Podawać na talerze!
Smacznej soboty :)