I ate few of them with pesto and salsa and did not feel hunger for several hours. PARSLEY & ALMOND PESTO INGREDIENTS (4-5 tbsp prepared pesto): - 1/2 large bunch of flat leaf parsley (or 1 small bunch, you can also use curly parsley) - 1 handfull of almonds - 1 clove of garlic - 1 tbsp nutritional yeast flakes - 1 tbsp lemon juice - 2 tbsp extra virgin olive oil - 1/4 tsp pink himalayan salt (or sea salt) PREPARATION: I grounded almonds into flour in a coffee grinder, it helps to make pesto easier and faster, however, it is not necessary. PESTO Z PIETRUSZKI I MIGDAŁÓW SKŁADNIKI (4-5 łyżek gotowego pesto): - 1/2 dużego pęczka pietruszki (lub 1 mały) - 1 garść migdałów - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych - 1 łyżka soku z cytryny - 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin - 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej (lub zwykłej) PRZYGOTOWANIE: Typically, when making pesto, you should add more olive, but I didnt do it, I wantedi it to be more solid and also the rest of the ingredients contain fat so it wasnt neccesary to add a lot of it. However, if you plan to use pesto for example, with pasta, add more olive oil, while making it. TOMATO AND PLUM SALSA INGREDIENTS (1 small jar): - 2 tomatoes - 5 plums - 1/4 red onion - 1 tbsp apple cider vinegar - 5 fresh basil leaves - salt,pepper PREPARATION: Wash tomatoes and plums. Wybór padł na pesto i salsę, które chciałam stworzyć z prostych składników, które powinniśmy mieć w domu, a jak nie to znajdziemy w każdym warzywniaku. I tak powstało pesto z zielonej pietruszki z migdałami oraz salsa z pomidorów i śliwek. Kombinacje śniadaniowe róbcie sobie dowolne, możecie jeść chlebki ze wszystkim na raz, posmarować pesto, dodać warzywa a na górze położyć salsę, wszystko do siebie pasuje. Lub też rozerwijcie Habżyki na kawałki i zamaczajcie w pesto, zagryzając resztą warzyw; salsę możecie też jeść osobno łyżeczką, jako sałatkę. MY OTHER BREAKFAST ADDITIONS: - chard leaves - yellow bell pepper - radishes - cucumbers - radish sprouts While eating breakfast just do any combinations you want, you can eat them with everything at once, spread with pesto, add the vegetables and put salsa on top, everything fits together. ): - 2 pomidory - 5 miękkich śliwek węgierek - 1/4 małej czerwonej cebuli - 1 łyżka octu jabłkowego - 5 dużych liści bazylii - sól,pieprz PRZYGOTOWANIE: MOJE POZOSTAŁE DODATKI ŚNIADANIOWE: - botwina - żółta papryka - rzodkiewki - ogórki - kiełki rzodkiewki - lemoniada imbirowo-cytrynowa* *starty imbir zalałam wodą z odrobiną soku z cytryny, po ok. 10 minutach odcedziłam i dodałam plastry cytryny Migdały zmieliłam na mąkę w młynku do kawy, ułatwia to i przyspiesza miksowanie pesto, nie jest jednak konieczne. I nie dajcie się zwieść pozorom, te chlebki choć cienkie, są dosyć sycące, to głównie zasługa siemienia lnianego i błonnika, które lekko pęcznieje w żołądku i wpływa na uczucie sytości. RAW BREAD WITH PARSLEY PESTO AND TOMATO-PLUM SALSA. Wczoraj przedstawiałam Wam na blogu Habżyki. Chciałam przygotować do nich coś prostego, coś czym można by je posmarować i coś ciekawego do ich obłożenia, do tego miało być wszystko na surowo. Or torn the breads apart and dip in pesto, while eating the rest of the vegetables on its own. You can also eat salsa separately with a spoon, like a salad. SALSA Z POMIDORÓW I ŚLIWEK SKŁADNIKI (1 średni słoiczek Zazwyczaj do pesto dodaje się więcej oliwy, ale ja specjalnie dodałam mniej, żeby wyszło bardziej gęste. Finally I made parsley and almond pesto and tomato and plum salsa. Finally I made parsley and almond pesto and tomato and plum salsa. Pomidory przekrajamy na pół i nad zlewem wyduszamy z nich nadmiar wody. A dziś zapraszam na wyjątkowe śniadanie z ich udziałem. I ate few of them with pesto and salsa and did not feel hunger for several hours.