Przepis
Orzechowo- cynamonowa frappe
1 porcja
składniki:
- 200 ml bardzo zimnego mleka
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej o smaku orzechowym, np takiej, zwykła kawa rozpuszczalna też się sprawdzi, najlepiej ta w proszku: )
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka kremowego masła orzechowego
- 2 łyżeczki syropu orzechowego do drinków
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- ok 100 g śmietanki 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- posiekane orzeszki ziemne do dekoracji
Masło delikatnie roztopić w garnuszku- nie za długo, żeby nie było za ciepłe.
Mleko połączyć z masłem, kawą, syropem orzechowym, cukrem i cynamonem. Wszystko wymieszać dokładnie trzepaczką, aby powstał jednolity płyn. Wstawić na chwilę do lodówki.
Śmietankę ubić na sztywno, w połowie dodając cukier puder.
Kawę przelać do wysokiej szklanki, ozdobić bitą śmietaną i orzeszkami. Podawać od razu.
Smacznego!