Makaron soba z indykiem

Ewelina
Makarony
29.08.2015 21:23
Makaron soba z indykiem

Składniki

około 50 dag piersi z indyka

opakowanie makaronu soba

1 czerwona papryka

30 dag fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej)

1 łyżeczka czarnuszka

1 nieduża cukinia

na marynatę:

5 łyżek sosu sojowego

kawałek świeżego imbiru (ścieramy na tarce)

2 ząbki czosnku

1 łyżka miodu

sok z 1 limonki

kilka listków świeżej kolendry

1 suszona papryczka chilli

Przepis

Zaczynamy.

Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą, po czym maserujemy nią indyka. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki pierś z indyka obsmażamy na patelni (na dużym ogniu, około 2-3minuty na jedną stronę). Następnie wkładamy ją do naczynia żaroodpornego, zlewamy do niego także marynatę i pieczemy w temp. 190C przez około 20minut.

Makaron soba wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy max. 3 minuty (powinien być al dente). Odcedzamy.

Fasolkę myjemy, obcinamy końcówki po czym gotujemy ją we wrzącej, osolonej wodzie około 4 minuty (powinna pozostać lekko twarda)

Paprykę i cukinię kroimy w paski. Na patelnię wlewamy trochę oleju, po czym wrzucamy pokrojone warzywa, a także fasolkę i podsmażamy kilka minut (aż wszystko lekko zmięknie), doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wrzucamy ugotowany makaron i dodajemy czarnuszkę, całość mieszamy.

Indyka wyjmujemy z piekarnika, kroimy w plastry, które układamy na makaronie z warzywami.