Makaron po azjatycku

Ewelina
Makarony
10.09.2014 20:03
Makaron po azjatycku

Przepis

Dzisiaj chcę Wam zaprezentować makaron, który wygrałam w jednym z konkursów Jem Radio. Nie jest to zwykły makaron, to makaron praktycznie bez kalorii (6,4 kcal w 100 g), w pełni roślinny, 100% naturalny z wysoką zawartością błonnika rozpuszczalnego w wodzie, bez tłuszczy, cukru, skrobi i białka, bez pszenicy i glutenu. Wprost stworzony dla osób na diecie niskokalorycznej, wegetarian, wegan, cukrzyków jak i dla osób z nietolerancją pszenicy albo alergią na gluten lub soję. Makaron wytwarzany jest z rośliny zwanej konjac, uprawianej w Chinach i Japonii od ponad 2000 lat. Ich głównym składnikiem jest rodzaj błonnika zwany glucomannan. Makarony są przezroczyste, bez własnego smaku, łatwo przejmują aromat dodatków i sosów.

Makarony które posiadam mają 4 kształty – są noodles, spaghetti, fettuccine i ryż. Pakowane są po 200 g, wystarczą na dwa posiłki albo dla dwóch osób. Są bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy je przepłukać ciepłą wodą i gotować 2–3 minuty.

Połączyłam ten makaron z prostym i szybkim sosem, zawierającym mnóstwo świeżych warzyw oraz tofu. Łączna ilość kalorii na dwa talerze wynosi 380 kcal (jeden talerz: 190 kcal). Mocno tę wartość podwyższa tofu (50 g to 130 kcal) ale dzięki niemu mamy zastrzyk białka oraz posiłek będzie bardziej sycący i zbilansowany.

Fotografia makaronu Diet Food po azjatycku

składniki (2 porcje)

1 opakowanie makaronu Diet Food Fettuccine

200 g pomidorów koktajlowych

100 g kukurydzy mini

70 g groszku cukrowego

½ marchewki (słupki)

½ cebuli (kostka)

1 ząbek czosnku (drobno pokrojony)

2 łyżeczki startego imbiru

1 łyżeczka chili (drobno pokrojonego)

1 limonka (sok)

garść kiełków sojowych

50 g tofu naturalnego

1 łyżka oleju sezamowego

3 łyżki sosu ostrygowego

1 łyżka sosu teriyaki

szczypta pieprzu (opcjonalnie)

szczypta soli (opcjonalnie)

wykonanie

Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Na rozgrzany olej wrzucamy kukurydzę i smażymy 3–4 minuty, dodajemy cebulę i imbir, chili i smażymy do zeszklenia cebuli.

Dorzucamy pomidory, groszek, czosnek. Smażymy przez 2 minuty. Dodajemy pokruszone tofu, kiełki, sok z limonki, sos ostrygowy i teriyaki. Całość podgrzewamy, delikatnie mieszając. Jeżeli to jest konieczne, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ugotowany makaron łączymy z sosem.