Dlaczego powinno się moczyć orzechy przed zjedzeniem?

Katarzyna
Zdrowie
10.10.2021 19:08
Dlaczego powinno się moczyć orzechy przed zjedzeniem?

Nasiona i orzechy to ważny składnik naszej diety. Dlaczego warto je namoczyć przed jedzeniem? Odpowiadamy!

Zdjęcie Dlaczego powinno się moczyć orzechy przed zjedzeniem? #1

Składniki zdrowej diety 

Zdrowa dieta powinna być bogata w orzechy oraz nasiona, ponieważ zawierają w sobie wiele cennych składników odżywczych oraz kwasów tłuszczowych. Dodatkowo jest to również źródło białka, błonnika oraz witamin. Orzechy i nasiona są zdrowe, ponieważ możemy je jeść w nieprzetworzonej wersji. Są również świetną przekąską czy dodatkiem do wielu dań.

Niebezpieczny składnik 

Orzechy, nasiona oraz zboża zawierają jednak w sobie inhibitory, czyli spowalniacze enzymów, które powodują, że roślina nie wykiełkuje zbyt szybko. Jeśli jednak dostaną się one do naszego organizmu, to powodują blokadę enzymów trawiennych. W związku z tym nasz organizm nie przyswaja wszystkich cennych składników odżywczych, jakie znajdują się w nasionach czy orzechach. Co więcej, dodanie tych produktów jako dodatków do dań sprawia, że z nich również nie „czerpiemy” wszystkich możliwych wartości odżywczych. Dlatego też nasiona i orzechy, powinno się moczyć przed spożyciem.

Pozytywne skutki moczenia

Moczenie nasion i orzechów ma również inne pozytywne skutki. Przede wszystkim namoczenie tych produktów sprawia, że są one miękkie i łatwiejsze do strawienia. Co więcej nie obciążają tak układu trawiennego oraz trzustki. Zalewnia orzechów i nasion wodą sprawia, że oczyszczają się one z zanieczyszczeń, ale nie tracą przy tym swojego smaku. Podczas moczenia neutralizacji ulega kwas fitynowy, który hamuje przyswajanie składników ożywczych, a co więcej wpłukuje inne cenne witaminy i minerały.

Zdjęcie Dlaczego powinno się moczyć orzechy przed zjedzeniem? #2

Moczenie nasion i orzechów

Najlepiej jest moczyć orzechy lub nasiona w zimnej wodzie w stosunku 1:2. Do wody można dolać również trochę soku z cytryny czy octu jabłkowego, który sprawi, że kwas fitynowy zacznie być szybciej neutralizowany. Aby kwas fitynowy oraz inhibitory znikły należy orzechy i nasiona poddać obróbce wodnej przez pewien czas. Jeśli mamy taką możliwość to powinniśmy moczyć produkty cała noc. Minimalna ilość moczenia dla poszczególnych produktów wynosi:

- orzechy laskowe i nasiona dyni około 10 godzin,

- orzechy włoskie i migdały około 8 godzin,

- ziarna słonecznika i ziarna sezamu od 4 do 6 godzin,

- orzechy nerkowca i pistacje od 2 do 4 godzin,

- orzechy brazylijskie, makadamia i orzeszki piniowe około godziny.