Dlaczego warto moczyć orzechy i nasiona? Sprawdź co robić przed ich zjedzeniem!

Patrycja
Zdrowie
28.02.2019 13:52
Dlaczego warto moczyć orzechy i nasiona? Sprawdź co robić przed ich zjedzeniem!

Orzechy to pyszna i zdrowa przekąska. Zawierają dużo cennego białka i składników mineralnych, a wybór jest bardzo duży, możemy znaleźć dodatek do deseru jak i dania głównego. Jednak przed spożyciem orzechów solo, czy też wykorzystaniu ich w kuchni warto je wcześniej namoczyć. Z tego zabiegu płyną same korzyści. Ich opis znajdziecie poniżej.

Zdjęcie Dlaczego warto moczyć orzechy i nasiona? Sprawdź co robić przed ich zjedzeniem! #1

Neutralizacja inhibitorów enzymatycznych

W orzechach i nasionach występują enzymy chroniące je przed wczesnym kiełkowaniem. Spożywane przez nas sprawiają, że blokowane są nasze enzymy trawienne, co wiąże się z zmniejszeniem wchłanialności substancji odżywczych z orzecha. Ponadto enzymy te ograniczają przyswajanie cennych substancji z dania, w skład którego orzechy wchodziły. Wcześniejsze namoczenie orzechów, czy nasion potrafi zneutralizować działanie enzymów, przez co mamy możliwość przyswojenia do 100% odżywczych substancji.

Neutralizacja kwasy fitynowego

Orzechy zawierają kwas fitynowy potrzebny im do przechowywania i wiązania fosforu. Jest to substancja określana jako anty-odżywcza. Jest niestrawna, wykazuje silne działanie chelatujące i ogranicza lub zupełnie uniemożliwia wchłanianie składników mineralnych dostarczanych z pożywieniem. Pamiętajmy, że żelazo jest pierwiastkiem bardzo trudnym do uzupełnienia z dietą, ponieważ słabo się wchłania, a przyjmowanie żelaza z kwasem fitynowym zmniejsza jego przyswajalność jeszcze o połowę.

Zwiększenie przyswajalności jodu

W nienamoczonych orzechach i nasionach znajdują się substancje nazywane goitrogenami, które hamują wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia, a także negatywnie wpływają na funkcjonowanie tarczycy, ponieważ blokują przyswajanie jodu.

Poprawa strawności

Namoczone orzechy stają się dużo łatwiejsze do strawienia i nie obciążają układu trawiennego oraz trzustki.

Łatwiej usunąć skórkę

Po namoczeniu skóra odchodzi znacznie łatwiej. Usunięcie korzystnie wpłynie na trawienie i ułatwi dostęp do składników odżywczych np. w przypadku migdałów. Sprawi również, że będą mniej gorzkie.

Zdjęcie Dlaczego warto moczyć orzechy i nasiona? Sprawdź co robić przed ich zjedzeniem! #2

Czas namaczania

Orzechy i nasiona najlepiej jest pozostawić w wodzie przez całą noc, następnie przepłukać świeżą wodą. Zależnie od rodzaju orzechów czas namaczania będzie różny, jednak najkrótszy wynosi 2 godziny, jednak niektóre orzechy należy moczyć nawet 10 godzin. Poniżej znajdziecie pomocną rozpiskę.

  • Orzechy laskowe, włoskie, migdały - 10 godzin
  • Nasiona dyni, sezam – 8 godzin
  • Pekan, len – 6 godzin
  • Ziarna słonecznika, nerkowiec i pistacje – 4 godziny
  • Orzechy makadamia, brazylijskie i orzeszki piniowe – 2 godziny

Zdjęcie Dlaczego warto moczyć orzechy i nasiona? Sprawdź co robić przed ich zjedzeniem! #3

Warto dodać, że namoczone orzechy smakują o niebo lepiej, niemal jak świeże. Proces ten oczyszcza je z zanieczyszczeń ,soli w przypadku np. pistacji i ułatwia ich późniejszą obróbkę tj. blendowanie. Jednak pamiętajmy, że bezpośrednio po odsączeniu orzechów, nasion czy ziaren należy je spożyć. Nie nadają się do przechowywania po przebytym procesie.