Dlaczego warto moczyć orzechy i nasiona? Sprawdź co robić przed ich zjedzeniem!

Dlaczego warto moczyć orzechy i nasiona? Sprawdź co robić przed ich zjedzeniem!
28Lut

Orzechy to pyszna i zdrowa przekąska. Zawierają dużo cennego białka i składników mineralnych, a wybór jest bardzo duży, możemy znaleźć dodatek do deseru jak i dania głównego. Jednak przed spożyciem orzechów solo, czy też wykorzystaniu ich w kuchni warto je wcześniej namoczyć. Z tego zabiegu płyną same korzyści. Ich opis znajdziecie poniżej.

Zdjęcie Dlaczego warto moczyć orzechy i nasiona? Sprawdź co robić przed ich zjedzeniem! #1

Neutralizacja inhibitorów enzymatycznych

W orzechach i nasionach występują enzymy chroniące je przed wczesnym kiełkowaniem. Spożywane przez nas sprawiają, że blokowane są nasze enzymy trawienne, co wiąże się z zmniejszeniem wchłanialności substancji odżywczych z orzecha. Ponadto enzymy te ograniczają przyswajanie cennych substancji z dania, w skład którego orzechy wchodziły. Wcześniejsze namoczenie orzechów, czy nasion potrafi zneutralizować działanie enzymów, przez co mamy możliwość przyswojenia do 100% odżywczych substancji.

Neutralizacja kwasy fitynowego

Orzechy zawierają kwas fitynowy potrzebny im do przechowywania i wiązania fosforu. Jest to substancja określana jako anty-odżywcza. Jest niestrawna, wykazuje silne działanie chelatujące i ogranicza lub zupełnie uniemożliwia wchłanianie składników mineralnych dostarczanych z pożywieniem. Pamiętajmy, że żelazo jest pierwiastkiem bardzo trudnym do uzupełnienia z dietą, ponieważ słabo się wchłania, a przyjmowanie żelaza z kwasem fitynowym zmniejsza jego przyswajalność jeszcze o połowę.

Zwiększenie przyswajalności jodu

W nienamoczonych orzechach i nasionach znajdują się substancje nazywane goitrogenami, które hamują wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia, a także negatywnie wpływają na funkcjonowanie tarczycy, ponieważ blokują przyswajanie jodu.

Poprawa strawności

Namoczone orzechy stają się dużo łatwiejsze do strawienia i nie obciążają układu trawiennego oraz trzustki.

Łatwiej usunąć skórkę

Po namoczeniu skóra odchodzi znacznie łatwiej. Usunięcie korzystnie wpłynie na trawienie i ułatwi dostęp do składników odżywczych np. w przypadku migdałów. Sprawi również, że będą mniej gorzkie.

Zdjęcie Dlaczego warto moczyć orzechy i nasiona? Sprawdź co robić przed ich zjedzeniem! #2

Czas namaczania

Orzechy i nasiona najlepiej jest pozostawić w wodzie przez całą noc, następnie przepłukać świeżą wodą. Zależnie od rodzaju orzechów czas namaczania będzie różny, jednak najkrótszy wynosi 2 godziny, jednak niektóre orzechy należy moczyć nawet 10 godzin. Poniżej znajdziecie pomocną rozpiskę.

  • Orzechy laskowe, włoskie, migdały - 10 godzin
  • Nasiona dyni, sezam – 8 godzin
  • Pekan, len – 6 godzin
  • Ziarna słonecznika, nerkowiec i pistacje – 4 godziny
  • Orzechy makadamia, brazylijskie i orzeszki piniowe – 2 godziny

Zdjęcie Dlaczego warto moczyć orzechy i nasiona? Sprawdź co robić przed ich zjedzeniem! #3

Warto dodać, że namoczone orzechy smakują o niebo lepiej, niemal jak świeże. Proces ten oczyszcza je z zanieczyszczeń ,soli w przypadku np. pistacji i ułatwia ich późniejszą obróbkę tj. blendowanie. Jednak pamiętajmy, że bezpośrednio po odsączeniu orzechów, nasion czy ziaren należy je spożyć. Nie nadają się do przechowywania po przebytym procesie.

następna inspiracja
Zobacz nasze filmy:
SKOMENTUJ
następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ