Pewnie słyszałaś już o tym, że orzechy należy namoczyć przed zjedzeniem.
Czy zastanawiałaś się po co to się robi?
Jedząc orzechy wchłaniamy tylko ok 40% wszystkich wartości które orzechy posiadają.
Dzieje się tak dlatego, że orzechy posiadają inhibitory enzymatyczne, które zapobiegają kiełkowaniu w warunkach niesprzyjających.
Oprócz tego wchłanianie magnezu, wapnia i żelaza skutecznie utrudnia kwas fitynowy.
Jednak tym wszystkim wadom da się zaradzić. Należy je po prostu namoczyć w wodzie.
Jeżeli użyjesz wody z kranu to pamiętaj aby ją przefiltrować.
Sprawdź ile czasu powinno się moczyć orzechy przed zjedzeniem!
Migdały – zdecydowanie najdłużej bo 12 godzin
Orzechy laskowe – 10 godzin
Orzechy włoskie – 6 godzin
Orzechy nerkowca – 4 godziny
Pistacje – 4 godziny
Natomiast orzechy piniowe, makademia i brazylijskie wystarczy tylko opłukać.