Przepis
Wykonanie:
1 op makaronu trofie (400g)
800g schabu
sól
pieprz
ziele angielskie
100g pieczarek
2 cebule
odrobina tymianku
śmietana 18%
olej
bulion
Wykonanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu (zazwyczaj 12 minut).
Schab kroimy w paski. Posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz tymiankiem. Na patelni rozgrzewamy olej, podajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy aż się zezłoci. Następnie wrzucamy pokrojony schab, podsmażamy ze wszystkich stron mieszając. Kiedy schab się podsmaży wrzucamy pokrojone w paski pieczarki, 2-3 kulki ziela angielskiego zalewamy całość bulionem, aby przykrył mięso. Przykrywamy i dusimy ok 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie doprawiamy do smaku ew. solą i zalewamy mięsko 18% śmietaną. Mieszamy. Do ugotowanego sosu z mięskiem przekładamy makaron. Posypujemy całość posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.