Makaron z mięsem w pysznym sosie

Ewelina
Makarony
06.08.2014 9:39
Makaron z mięsem w pysznym sosie

Przepis

Wykonanie:

1 op makaronu trofie (400g)

800g schabu

sól

pieprz

ziele angielskie

100g pieczarek

2 cebule

odrobina tymianku

śmietana 18%

olej

bulion

Wykonanie:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu (zazwyczaj 12 minut).

Schab kroimy w paski. Posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz tymiankiem. Na patelni rozgrzewamy olej, podajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy aż się zezłoci. Następnie wrzucamy pokrojony schab, podsmażamy ze wszystkich stron mieszając. Kiedy schab się podsmaży wrzucamy pokrojone w paski pieczarki, 2-3 kulki ziela angielskiego zalewamy całość bulionem, aby przykrył mięso. Przykrywamy i dusimy ok 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie doprawiamy do smaku ew. solą i zalewamy mięsko 18% śmietaną. Mieszamy. Do ugotowanego sosu z mięskiem przekładamy makaron. Posypujemy całość posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.