Pyszny makaron

Ewelina
Makarony
15.07.2014 8:01
Pyszny makaron

Przepis

Karmelizowany bakłażan, czosnek, rodzynki i makaron

Po raz kolejny nie miałam ochoty na mięso.

To nie znaczy, że go nie jadam ale jakoś coraz rzadziej mi smakuje.

Może to wina mediów i ich newsów... To zatrute, tamto reanimowane a jeszcze inne od wściekłych ssaków, he he. Po prostu odbierają człowiekowi apetyt.

No ale nic tam, powstało u mnie kolejne smaczne danie obiadowe i jakże pełne uroku :)

Na 2 porcje potrzebujemy:

1 bakłażana ok. 300 g (inaczej oberżynę jak kto woli)

1 czerwoną cebulę

2 ząbki czosnku

małą garstkę rodzynek (można wcześniej chwilę namoczyć)

1 łyżkę oleju rzepakowego

1 łyżeczkę chili (u mnie ze słoiczka)

1 łyżkę miodu

sos sojowy do smaku

do podania: szczypiorek, sezam, mozarella (opcjonalnie)

Bakłażana obrałam ze skórki, jest jadalna ale w tym daniu nie pasuje.

Pokroiłam w kostkę, zostawiłam na sitku odrobinę posolony na 15 minut.

Kiedy puścił sok (a ten jest gorzkawy) opłukałam pod zimną wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym.

Na patelni rozgrzałam olej, zeszkliłam cebulę pokrojoną w kostkę i na koniec dorzuciłam posiekany czosnek. Nie smażymy go długo bo będzie gorzki. Następnie dodałam na tę samą patelnię (nie wyjmując cebuli) miód i na mocno rozgrzany wrzuciłam bakłażana. Po chwili również rodzynki i przyprawy.

Ja akurat lubię pikantnie ale możecie zrezygnować z chili albo dać go mniej.

Moje było ze słoiczka Made in Thailand ale może być świeże albo w proszku ostatecznie.

Sos sojowy do smaku, nie można przesadzić, pamiętając, że już trochę soliliśmy naszego bakłażana.

Makaron chiński jest z fasoli ale można użyć ryżowego albo nawet pokusić się o zwykłe spagetti.

Z tym, że ten z fasoli wystarczy na kilka minut zalać wrzątkiem

a głodna byłam i czekać nie mogłam za długo na pałaszowanie ;)

Można posypać sezamem, szczypiorkiem i dołożyć mozarellę ale nie jest to konieczne.

Acha, smażymy na miodzie niezbyt długo, żeby kosteczki nie zamieniły nam się w papkę.

Smacznego :)