Zupa kalafiorowo-brokułowa z ryżem

Ewelina
Zupy
06.08.2014 9:38
Zupa kalafiorowo-brokułowa z ryżem

Przepis

Składniki:

pół kalafiora

pół brokuła

3 marchewki

1 pietruszka

łodyga selera naciowego

kawałek selera

sól

śmietana 12%

koperek

woreczek ryżu

Wykonanie:

Z marchewki, pietruszki, selera, selera naciowego gotujemy lekko osolony bulion. Kiedy warzywa będą miękkie wyjmujemy je i bulion zasypujemy ryżem. Dodajemy do niego różyczki kalafiora i brokuła oraz pokrojoną ugotowaną wcześniej marchewkę. Gotujemy mieszając od czasu do czasu do momentu, kiedy ryż i warzywa będą miękkie (ok.25-30min). Doprawiamy solą do smaku. Ugotowaną zupę zabielamy śmietaną (wcześniej zahartowaną odrobiną zupy) oraz posypujemy obficie koperkiem.