Przepis
Składniki:
200 g makaronu spaghetti
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki (tym razem musiałam użyć żółtej)
1 mała papryczka chilli (opcjonalnie)
1 czerwona cebula
1 łyżka brązowego cukru
3 łyżki pasty pomidorowej
0,5 kg karkówki
łyżka oleju do smażenia
marynata do mięsa:
50 ml sosu sojowego
4 ząbki czosnku
Karkówkę pokroić w cienkie paski. Do naczynia wlać sos sojowy. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Włożyć mięso i wymieszać. Odstawić na 30 minut.
Makaron ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Paprykę pokroić w cienkie paski, cebulę w pióra, papryczkę chilli w cieniutkie paseczki.
Wok (lub dużą, głęboką patelnię) rozgrzać. Kawałek papierowego ręcznika kuchennego polać olejem. Przetrzeć wok.
Wrzucić zamarynowaną karkówkę. Smażyć do zarumienienia. Dodać papryki i cebulę. Smażyć jeszcze przez chwilę, tak aby warzywa do końca pozostały chrupiące.
Dodać łyżkę brązowego cukru i pastę pomidorową. Dokładnie wymieszać. Wrzucić ugotowany, odcedzony makaron i ponownie dokładnie wymieszać. Jeżeli lubicie wyraźny, słony smak, doprawić jeszcze sosem sojowym. Przesmażyć jeszcze przez chwilkę i podawać.
Smacznego :)