Przepis
Składniki:
250g makaronu wstążki
1 cebula
5 kiełbasek z szynki
koncentrat pomidorowy
papryka ostra
papryka słodka
sól
bazylia
liść laurowy
ziele angielskie
bulion warzywny
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany 12%
natka pietruszki
olej
Wykonanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebule siekamy, podsmażamy na oleju, po czym dodajemy pokrojone na kawałki kiełbaski oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Całość chwilę smażymy i dodajemy koncentrat pomidorowy (ilość koncentratu zależy od jego gatunku - im lepszy tym mniej musimy go dodać), ziele angielskie, liść laurowy i bulion. Gotujemy na małym ogniu 10-15 minut po czym doprawiamy sola, pieprzem, bazylią, i papryką.Sos zaciągamy łyżką mąki rozrobioną w odrobinie wody, dodajemy śmietanę i posypujemy natką pietruszki. Sosem obficie polewamy ugotowany wcześniej makaron.