Zupa krem z brokuła z grzankami

Krzysztof
Zupy
04.08.2014 6:56
Zupa krem z brokuła z grzankami

Przepis

Zupa krem z brokuła z grzankami

Zupy krem są wspaniałe :) Najlepiej sprawdzają się jako eleganckie pierwsze danie na uroczystym czy serwowanym obiedzie, gdy mamy gości, ale oczywiście można się także rozkoszować nimi na co dzień. Zupa krem z brokuła należy do moich ulubionych :) Polecam serdecznie :)

Składniki:

1 duży brokuł,

3 l wody,

4 średnie ziemniaki,

2 marchewki,

1 pietruszka,

kawałek selera,

kawałek pora,

1 skrzydło z indyka,

3 ziela angielskiego,

1 łyżka majeranku,

2 liście laurowe,

sól, pieprz.

Dodatkowo:

4 kromki chleba,

1 łyżka masła,

Na suchej patelnię wrzucamy chleb pokrojony w kostkę i smażymy go na małej mocy palnika często mieszając, a gdy grzanki nabiorą rumianego koloru, dajemy masło i smażymy jeszcze 2-3 minuty.

Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Całość zagotowujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika, dojemy sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie wrzucamy obrane i umyte warzywa, oprócz brokuła i gotujemy kolejne 30 minut. Następnie wszystko wyjmujemy, wrzucamy brokuła podzielonego na części i gotujemy ok. 7-10 minut. Zupę zdejmujemy z palnika i miksujemy. Dodajemy ziemniaki, żeby była bardziej gęsta. Ponownie wstawiamy zupę na średnią moc planika, dodajemy majeranek, doprawiamy wg uznania sola i pieprzem i gotujemy 2 minuty. Mięso i kroję w kostkę i wrzucam moim dzieciom do talerzy :)