Niebieskie ciasto z malinami

Krzysztof
Przepisy
02.08.2014 14:08
Niebieskie ciasto z malinami

Przepis

Skład.

1 szklanka mąki pszennej

1/4 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 kostki margaryny/masła

1 jajko

3 łyżeczki kakao

200 gram twarożku delikatnego President

100ml śmietany kremówki 36% lub 30%

2 łyżki cukru pudru

galaretka w kolorze czerwonym i niebieskim

około 20 sztuk malin

Zaczynamy.

Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jajek, cukru pudru, kakao i posiekanej nożem margaryny energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny.

Schłodzone ciasto wałkujemy, wykładamy nim foremkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 180C około 15minut. Po upieczeniu studzimy.

Galaretki rozpuszczamy w 150ml wrzącej wody (każdą). Odstawiamy aby ostygły. W tym czasie ubijamy kremówkę, na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy. Następnie miksujemy twarożek President i stopniowo łączymy go z kremówką (teraz już nie ubijamy mikserem, lecz mieszamy rózgą). Masę dzielimy na dwie części; do jednej dodajemy stopniowo ostudzoną i tężejącą galaretkę czerwoną, a do drugiej - niebieską. Mieszamy.

Na upieczone i wystudzone ciasto wylewamy masę z galaretki czerwonej, a następnie masę z galaretki niebieskiej. Wierzch dekorujemy malinami (można także użyć lisków mięty). Wstawiamy do lodówki, aby ciasto stężało.