Przepis
Skład.
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny/masła
1 jajko
3 łyżeczki kakao
200 gram twarożku delikatnego President
100ml śmietany kremówki 36% lub 30%
2 łyżki cukru pudru
galaretka w kolorze czerwonym i niebieskim
około 20 sztuk malin
Zaczynamy.
Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jajek, cukru pudru, kakao i posiekanej nożem margaryny energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny.
Schłodzone ciasto wałkujemy, wykładamy nim foremkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 180C około 15minut. Po upieczeniu studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w 150ml wrzącej wody (każdą). Odstawiamy aby ostygły. W tym czasie ubijamy kremówkę, na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy. Następnie miksujemy twarożek President i stopniowo łączymy go z kremówką (teraz już nie ubijamy mikserem, lecz mieszamy rózgą). Masę dzielimy na dwie części; do jednej dodajemy stopniowo ostudzoną i tężejącą galaretkę czerwoną, a do drugiej - niebieską. Mieszamy.
Na upieczone i wystudzone ciasto wylewamy masę z galaretki czerwonej, a następnie masę z galaretki niebieskiej. Wierzch dekorujemy malinami (można także użyć lisków mięty). Wstawiamy do lodówki, aby ciasto stężało.